Θεραπεύοντας παιδιά με δελφίνια

Άνθρωπος και ζώα

Θεραπεύοντας παιδιά με δελφίνια

Ο άνθρωπος ξέρει το δελφίνι εδώ και 4000 χρόνια. Οι τοιχογραφίες της μινωικής Κρήτης, οι μύθοι των αυτοχθόνων της Αμερικής και της Αυστραλίας και οι έρευνες μας μεταφέρουν μια πολύ θετική εικόνα για τα δελφίνια.

Στα τέλη Ιανουαρίου παρουσιάστηκαν τα πορίσματα έρευνας της Οργάνωσης για την Προστασία των Φαλαινών και των Δελφινιών για αυτή την μέθοδο θεραπείας με δελφίνια.

Σύμφωνα με την έρευνα: πρώτον τα θαυματουργά αποτελέσματα δεν είναι μετρήσιμα και δεύτερον η θεραπεία απαιτεί μεγάλο αριθμό δελφινιών επομένως δρα καταστροφικά για τη διατήρηση του είδους.

Ο διευθυντής του γερμανικού τμήματος της οργάνωσης Νίκολας Εντρούπ μας επισήμανε ότι η έρευνα δεν επιβεβαίωσε πως η φωνή ή το σώμα του δελφινιού επιδρούν στην ίαση ασθενειών, όπου διαπιστώθηκε δε μια κάποια επίδραση «δεν υπήρξε οπωσδήποτε συνάφεια δελφινιού και ασθένειας, αλλά μάλλον επενέργεια του νερού, της υδροθεραπείας.»

Ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Προστασία των Φαλαινών και των Δελφινιών παρατηρεί επίσης πως τα δελφίνια κινδυνεύουν από την επαφή τους με τους ανθρώπους από ασθένειες και τραυματισμούς.

Θεραπεία ή βασανιστήριο για τα δελφίνια;

Εκατοντάδες οικογένειες με ανάπηρα παιδιά ‘πετούν’ ετησίως στη Φλόριντα των ΗΠΑ ελπίζοντας ότι το παιδί τους θα απαλλαγεί από την απομόνωσή του, θα μπορέσει να επικοινωνήσει ή θα μάθει να μιλάει. Τρεις εβδομάδες θεραπείας με δελφίνια κοστίζει στους γονείς γύρω στα 10.000 μέχρι και 15.000 ευρώ.

Οι θεραπείες αυτές έχουν αρχίσει στις ΗΠΑ και την Αυστραλία τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ακτιβιστές για την προστασίας των δελφινιών υποστηρίζουν ότι οι θεραπείες αυτές συρρικνώνουν τον αριθμό των δελφινιών, διότι πλήττουν άμεσα την αναπαραγωγή τους.

Ως γνωστόν τα δελφίνια δεν γεννούν στα δελφινάρια, ούτε ζουν για πολλά χρόνια φυλακισμένα, γι’ αυτό οι θεραπευτές νοικιάζουν τεράστιες εκτάσεις 4 ή 6.000 μέτρα, τις περιφράζουν και φυλακίζουν εκεί νεαρά θηλυκά δελφίνια, τα οποία θεωρούνται και τα πλέον κατάλληλα για τις θεραπείες. Έτσι όμως καταστρέφονται τα κοπάδια των δελφινιών που χρειάζονται αρκετά θηλυκά για την αναπαραγωγή.

Το δελφίνι το πιο κατάλληλο ζώο για θεραπείες;

Διαφορετική άποψη από τους ακτιβιστές Προστασίας των δελφινιών έχει ο καθηγητής Έρβιν Μπράιτμπαχ από τη Νυρεμβέργη που επί έξι χρόνια έκανε έρευνα στις επιδράσεις της θεραπείας παιδιών με δελφίνια.

Ο κος Μπράιτμπαχ υποστηρίζει ότι στην ουσία θεραπευτές και ασθενείς «κάνουν αναγωγή ιδιοτήτων στο δελφίνι, που υποθέτουμε ότι έχει. Έτσι αποδίδει ακριβώς αυτό που επιδιώκουμε. Επιπλέον το δελφίνι είναι εξαιρετικό για θεραπεία, διότι είναι πανέξυπνο και κάνει ακριβώς αυτό που θέλουμε, κανένα άλλο ζώο δεν μπορεί να συμπεριφερθεί έτσι.»

Οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης για την Προστασία των Φαλαινών και των Δελφινιών υποστηρίζουν ότι κάθε έξυπνο ζώο, άλογο, σκύλος, γάτα, ακόμη και χήνες μπορούν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο.

Έτσι η συζήτηση συνεχίζεται, τα δελφίνια αποδεκατίζονται και οι γονείς πληρώνουν τεράστια ποσά για την βελτίωση της υγείας των παιδιών τους.

Ποιος έχει όντως δίκιο, ουδείς γνωρίζει.

Ωστόσο τα υπέρογκα ποσά που πληρώνουν οι γονείς δεν δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης έναντι της θεραπείας με δελφίνια.

www.dw.de.gr

http://filikaki-blog.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html