Νέο Νομοσχέδιο για τα κατοικίδια - Σχετικά με την επανατοποθέτηση

Νομοθεσία
Νέα

Νέο Νομοσχέδιο για τα κατοικίδια - Σχετικά με την επανατοποθέτηση

 

Το τελευταίο διάστημα έχει αναστατώσει την φιλοζωική κοινότητα το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που βγήκε σε διαβούλευση. Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε με την προοπτική να βελτιωθεί και να ξαναδημοσιευτεί άμεσα.

Έχουν γραφεί και ειπωθεί ήδη πολλά για τα πολυάριθμα ατοπήματα του νομοσχεδίου που αν ψηφιστεί ως έχει θα επιστρέψει την Ελλάδα τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω, στις εποχές του μπόγια και της πλήρης απαξίωσης της ζωής των αδεσπότων αλλά και των φιλόζωων. Ποινικοποίηση κάθε φιλοζωικής και εθελοντικής δράσης, ποινικοποίηση της ιδιοκτησίας κατοικιδίου αλλά και διατάξεις που μειώνουν τις ποινές για την κακοποίηση και ανοίγουν παραθυράκια σε μαζικές ευθανασίες. Ένα νομοσχέδιο που διακρίνεται από προχειρότητα στην καλύτερη περίπτωση και προφανή αντι-φιλοζωική και πλήρως ανθρωποκεντρική διάθεση στη χειρότερη.

Δεν θα σταθούμε στα θέματα αυτά που είναι προφανή με μια απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου. Θα θέλαμε παρόλα αυτά να αναφερθούμε σε μια διάταξη που μέχρι τώρα έχει περάσει απαρατήρητη αλλά αν περάσει ως έχει θα είναι καταστροφική για τα αδέσποτα. Μια διάταξη που ποινικοποιεί πρακτικά την ίδια τους την ύπαρξη και τους απαγορεύει να ζουν κοντά στον άνθρωπο. Μια διάταξη που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα βαθιά αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο που έχει συνταχθεί από ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή με τα ζώα, αλλά ενδεχομένως ούτε επαφή με την πραγματικότητα ή κοινή λογική, πόσο μάλλον την “επιστημονική αντιμετώπιση” που διατυμπανίζει ο αναπληρωτής υπουργός.

Πρόκειται για το άρθρο 9, το οποίο αναθέτει στους Δήμους την περισυλλογή, στείρωση, εμβολιασμό και επανατοποθέτηση των αδεσπότων. Επανατοποθέτηση όπως κανείς θα περίμενε, στην περιοχή που ζούσαν και φροντίζονταν από τους φιλόζωους της περιοχής; Κι όμως όχι!

Το Άρθρο 9 εξηγεί:

Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε απόσταση τουλάχιστον πεντακοσίων (500) μέτρων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, από χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα λιμάνια, στα αεροδρόμεια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, από περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους, από περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε. καθώς και από χώρους σφαγείων ή που συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια.

Το σωματείο μας καθώς και δεκάδες εθελοντές με τους οποίους συνεργαζόμαστε την τελευταία δεκαετία δραστηριοποιείται έντονα ανάμεσα στα άλλα για την σίτιση, στείρωση και επανατοποθέτηση χιλιάδων γατών στην περιοχή  του Κέντρου και των Νοτίων Προαστίων: Νέος Κόσμος, Κουκάκι, Καλλιθέα, Δάφνη, Νέα Σμύρνη, Φάληρο, περιοχές που σιτίζουμε και φροντίζουμε και στειρώνουμε. Τοποθετήσαμε λοιπόν πάνω στον χάρτη κάποια από τα σημεία όπου ρητώς απαγορεύεται η επανατοποθέτηση των γατών, δηλαδή αν για οποιοδήποτε λόγο περισυλλεγούν δεν μπορούν να επιστραφούν. Λάβαμε υπόψη στη φάση αυτή την Λεωφόρο Συγγρού που είναι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας καθώς και τα Σχολεία των περιοχών και σημειώσαμε με κόκκινο χρώμα τις ζώνες των 500 μέτρων που αναφέρει ο νόμος. Η εικόνα μιλάει μόνη της:

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΌΤΩΝ ΓΑΤΩΝ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!

Και τονίζουμε ότι δεν έχουμε τοποθετήσει στον χάρτη ζώνες 500 μέτρων γύρω από νοσοκομεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς (άραγε και οι σταθμοί το μετρό συγκαταλέγονται σε αυτούς;) και κυρίως περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους, που υπάρχουν διάσπαρτοι σε όλο το κέντρο. Και άραγε τα φροντιστήρια συγκαταλέγονται στην κατηγορία “σχολείο”; Τα γυμναστήρια στα “αθλητικά κέντρα”;

Τα πράγματα είναι απλά, το νέο Νομοσχέδιο του κυρίου Τσιρώνη για την “προστασία τους από την παράνομη εκμετάλλευση” θα καταστήσει την ύπαρξη των αδεσπότων παράνομη πρακτικά σε όλη την Αθήνα, και σε κάθε πόλη ή χωριό που έχει σχολεία, νοσοκομεία και μέσα συγκοινωνίας ή αγορές ή χωματερές.

Που λοιπόν αναρωτιόμαστε θα επανατοποθετούνται αυτά τα δύστυχα ζώα; Στο βουνό; Στις ερημιές; Τι θα τρώνε; Ποιος θα τα βοηθήσει όταν αρρωστήσουν; Όταν γεράσουν; Χιλιάδες γάτες από όλο το λεκανοπέδιο θα μεταφερθούν στα γύρω βουνά; Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι γάτες αυτές ήταν σε θέση να επιβιώσουν στα βουνά, αναρωτήθηκε ο οικολόγος κύριος Τσιρώνης τι θα σήμαινε αυτό για την άγρια πανίδα, τα πουλιά και μικρά ζώα, τι θα συνέβαινε στην άγρια ζωή των δασών με μερικές χιλιάδες γάτες να κυνηγούν για να επιβιώσουν;

Είναι τόσο παράλογο που πραγματικά είναι για γέλια. Αλλά δεν μας αφήνει να γελάσουμε ο πανικός που αισθανόμαστε στην ιδέα ότι τα αγαπημένα μας ζωάκια που τα φροντίζουμε στη γειτονιά μας χρόνια, που μας περιμένουν με σηκωμένες τις ουρές για να φάνε, που ζητάνε χάδια, που μας κάνουν να χαμογελάμε στις πιο δύσκολες στιγμές μας, όταν τα βλέπουμε να παίζουν και να είναι ευτυχισμένα, παρόλο που ζουν στο δρόμο, που έρχονται σε εμάς να τα βοηθήσουμε όταν αρρωστήσουν, αυτά τα ζωάκια μαζευτούν και θα πεταχτούν στην ερημιά.

Όχι, κύριε Τσιρώνη.  Δεν θα “επανατοποθετήσετε” τα γατάκια μας! Πάνω από τα πτώματα μας μόνο!

Ζητάμε άμεση και οριστική απόσυρση του Νομοσχεδίου. Ζητάμε να εμπλακούν πραγματικοί φιλόζωοι και επιστήμονες στον σχεδιασμό του. Τα αδέσποτα έχουν δικαιώματα, εμείς που τα φροντίζουμε έχουμε δικαιώματα και αρνούμαστε να τα εγκαταλείψουμε!

 

Photos: