Επιστολή στο Δήμαρχο του Δήμου Αθηναίων σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων της Αθήνας και προτάσεις

Νέα

Επιστολή στο Δήμαρχο του Δήμου Αθηναίων σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων της Αθήνας και προτάσεις

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Καθώς διανύουμε τον πέμπτο μήνα από  την ανάληψη καθηκόντων της νέας  δημοτικής αρχής, θα θέλαμε να επισημάνουμε μία ακόμα φορά κάποια  σοβαρά θέματα με την ελπίδα ότι θα δρομολογηθεί σύντομα η επίλυσή τους.

Συνθήκες διαβίωσης σκύλων στην Softex.

Στο εργοτάξιο της καθαριότητας επί της οδού Αγίου  Πολυκάρπου στον Βοτανικό (πρώην εργοστάσιο της Softex) διαβιούν περίπου 60 σκύλοι (με τον αριθμό να αλλάζει καθημερινά), ανά ομάδες σε κλουβιά χωρίς όμως να πληρούνται οι συνθήκες ευζωίας. Υπάρχουν σκύλοι που ζουν εκεί χρόνια και  κυκλοφορούν ελεύθεροι.  Οι περισσότεροι όμως  ζώα διαβιούν μόνιμα μέσα σε κλουβιά-περιφράξεις σε ομάδες των 3-5 σκυλιών με αποτέλεσμα πολλές φορές ακόμα και τα πιο φιλικά σκυλιά  να τσακώνονται λόγω του συνεχούς εγκλεισμού και δεν λείπουν καταστάσεις  όπου τα πιο αδύναμα ζώα ζουν υπό συνθήκες φόβου επίθεσης από τους συγκατοίκους τους.  Υπάρχουν σκύλοι  οι οποίοι είναι κλεισμένοι  σε δωμάτια ή ακόμα και σε κουζίνα  ενώ άλλοι  σκύλοι διαβιούν δεμένοι σε φορτηγά με κατάλυμα τους κλασσικούς μπλε πλαστικούς κάδους ανακύκλωσης. Οι σκύλοι διαβιούν σε απόσταση αναπνοής από ακαθαρσίες, εστίες μόλυνσης  και επικίνδυνα απόβλητα με ότι συνεπάγεται  αυτό για την υγεία τους. Έχουμε στην διάθεσή μας φωτογραφίες του Νοεμβρίου και  Δεκεμβρίου 2019.

Ο προαυλισμός των σκυλιών είναι  ελάχιστος καθώς  προαυλίζονται μόνο  τις Κυριακές από εθελοντές φιλόζωους αλλά και εδώ θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι η πρόσβαση των φιλόζωων στο εργοτάξιο είναι επιλεκτική, με την είσοδο να απαγορεύεται σε κάποια  σωματεία και άλλα να έχουν την ελευθερία όχι μόνο εισόδου αλλά και εναπόθεσης   σκύλων της περιοχής τους εκεί,  άγνωστο με ποια κριτήρια.

Το βάρος της φροντίδας αυτού  του άτυπου καταφυγίου έχει πέσει στις πλάτες κυρίως  δύο υπαλλήλων της καθαριότητας οι οποίοι υπερβαίνουν τα όρια της σωματικής  και ψυχικής τους αντοχής (και πολύ συχνά και της οικονομικής) για να φροντίσουν τα σκυλιά. Ενημερωθήκαμε ότι με ιδιωτική πρωτοβουλία φιλόζωου προσφέρθηκε  βοήθεια στην καθαριότητα του χώρου και την φροντίδα των σκυλιών, αυτό όμως πρέπει  να γίνεται σε μόνιμη βάση από υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων όσο βρίσκονται τα σκυλιά εκεί.

Το εργοτάξιο της Softex έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από το Τμήμα  Αστικής Πανίδας σαν χώρος προσωρινής παραμονής για αποθεραπεία ή έκτατα περιστατικά. Ο αριθμός κυμαίνονταν περίπου στα 20-25 σκυλιά και κάποια από αυτά διαβιούν εκεί από μικρή ηλικία. Κατά τα έτη 2016-2017 ο αριθμός των σκύλων τριπλασιάστηκε σταδιακά ελλείψει άλλου χώρου προσωρινής παραμονής  καθώς  το καταφύγιο των Μεγάρων επεστράφη στην δωρήτριά του.Οι σκύλοι εισέρχονταν με ανεξέλεγκτο τρόπο, ο χώρος διαχειρίζονταν ‘’φιλοζωικά’’ από συγκεκριμένους ανθρώπους και η είσοδος στους φιλόζωους απαγορεύτηκε επιλεκτικά.  

Σταδιακά  φτάσαμε στην σημερινή άσχημη κατάσταση. Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή όλων των σκύλων που διαβιούν εκεί και μάλιστα πολλά σκυλιά δίνονται προς  υιοθεσία χωρίς  να ακολουθείται η επίσημη διαδικασία του Δήμου Αθηναίων  και χωρίς  καταχώρηση των ιδιοκτητών στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Πρόσφατα βρέθηκε  να κυκλοφορεί αδέσποτο στο Κιάτο  και σε άσχημη κατάσταση  θηλυκό pitbull με το όνομα Ρεβέκκα,  η οποία είχε δοθεί  προς υιοθεσία από το εργοτάξιο της  Softex με τον προαναφερόμενο τρόπο.

Επειδή η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πέρα από παράνομη, είναι ενάντια στο συμφέρον των ζώων και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να υπάρχει στον μεγαλύτερο Δήμο της Χώρας,  ζητούμε τις άμεσες ενέργειές σας για την μεταφορά των ζώων σε συνθήκες ευζωίας.

Αν και η λύση θα δοθεί από τους αρμοδίους και σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις, θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις.

Καταγραφή των σκύλων που βρίσκονται στον χώρο με τα πλήρη στοιχεία τους, φωτογραφίες και το  ιστορικό τους και απαγόρευση εισαγωγής νέων ζώων στον χώρο.
Απομάκρυνση όσων σκύλων έχουν μεταφερθεί στην Softex  τα τελευταία χρόνια και παραμονή στον χώρο αλλά με σωστές συνθήκες μόνο των ηλικιωμένων σκύλων που διαβιούν εκεί πολλά χρόνια. Είναι σημαντικό  να εξεταστεί από ποιά περιοχή και από ποιο φορέα μεταφέρθηκαν εκεί οι σκύλοι ώστε να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση. Για όσα σκυλιά απομακρυνθούν, θα πρέπει να αναζητηθούν υιοθεσίες, φιλοξενίες και  ασφαλείς χώροι επανατοποθέτησης υπό τον έλεγχο των φιλόζωων. Εδώ να τονίσουμε ότι είναι  υποχρέωση της δημοτικής αρχής να βρει χώρο που να πληροί τις νόμιμες προυποθέσεις  για την προσωρινή παραμονή μόνο των σκύλων που χρήζουν αποθεραπείας ή πιο μακροχρόνιας παραμονής (όπως πχ. σε περιπτώσεις εισαγγελικών εντολών).Ο μόνιμος εγκλεισμός των ζώων πέρα από παράνομος , δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση και οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς το πρόβλημα της ύπαρξης   αδέσποτων ζώων  έχει τεράστια έκταση. Όλα τα νόμιμα σωματεία και ενώσεις θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα ζώα με σκοπό την κοινωνικοποίησή τους και το μέγιστο  αποτέλεσμα στην προσπάθεια για την υιοθεσία τους.
Πρόσβαση των φιλόζωων που συνεργάζονται με τον Δήμο Αθηναίων, σε πλατφόρμα όπου θα υπάρχουν τα στοιχεία των ζώων ώστε να βοηθήσουν στην προώθησή τους προς υιοθεσία. Στην περίπτωση φιλοξενίας κάποιων ζώων  μέχρι την υιοθεσία τους, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση του Δήμου Αθηναίων  για την σίτισή τους και την κτηνιατρική τους περίθαλψη.
Αναζήτηση των ζώων που έχουν δοθεί προς υιοθεσία από τον χώρο αυτό και έλεγχος για την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους στα σπίτια που βρίσκονται, κάτι που είναι φυσικά  αναγκαίο για όλα τα υιοθετημένα ζώα του Δήμου μας.

Σκύλοι έγκλειστοι στο ΔΙ. ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Όπως έχουμε ενημερωθεί υπάρχει μεγάλος αριθμός  σκύλων οι οποίοι είναι έγκλειστοι και  στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. εδώ και καιρό. Ανάλογα με τα προαναφερθέντα, πρέπει να γίνει καταγραφή των σκύλων με όλα  τους τα στοιχεία και φωτογραφίες ώστε ανευρεθούν οικογένειες να τα υιοθετήσουν ή έστω να τα φιλοξενήσουν. Επίσης να εξεταστεί η πιθανότητα της επανένταξής τους για όσα είναι δυνατόν υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις.

Δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων ανά Περιφέρεια.

 Είναι σημαντικό να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν  το πάγιο αίτημά μας για την  δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων και κλινικών. Είναι μία λύση που προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση κονδυλίων. Επειδή οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες ,θα πρέπει  να δρομολογηθούν οι ενέργειες άμεσα.

Πάταξη του παράνομου εμπορίου ζώων σε υπαίθριες αγορές

Κατά την διάρκεια της  υπαίθριας αγοράς  μεταχειρισμένων ειδών που γίνεται  κάθε Σαββατοκύριακο στον Βοτανικό - όπως πιθανώς και σε άλλες υπαίθριες αγορές της Αθήνας - πολύ συχνά παρατηρείται η παρουσία φορτηγών με στοιβαγμένα πουλερικά  προς πώληση. Αρκετά συχνά  γινόμαστε μάρτυρες του βασανισμού των πτηνών, τα οποία αφού βγουν από τα κλουβιά όπου μεταφέρονται στοιβαγμένα, συμπιέζονται σε μικρά κουτιά και παραδίδονται σε αγοραστές ή και σφάζονται επί τόπου. Πάντα καλείται η αστυνομία αλλά συνήθως φτάνει αργά. Τα φορτηγά αυτά είναι συχνότερα επί της οδού  Aγ. Πολυκάρπου στο ύψος της  Softex, στην οδό Αγίας Άννης και λιγότερο συχνά στην οδό Ορφέως.  Η συνεπής παρουσία και οι έλεγχοι  της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι άκρως απαραίτητα και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να διευθετήσετε άμεσα. Ως ένα σημείο θα μπορούσε να βοηθήσει και περιπολία του συνεργείου περισυλλογής της Αστικής Πανίδας.

Τμήμα Αστικής Πανίδας

Θεωρούμε άκρως απαραίτητη την πρόσληψη έμπειρου κτηνιάτρου στο Τμήμα Αστικής Πανίδας.

Θα θέλαμε να πούμε ότι υπάρχει καλή ανταπόκριση των υπαλλήλων στα αιτήματα των πολιτών και η τηλεφωνική επικοινωνία έχει κατά πολύ βελτιωθεί. Ανάλογα και η ανταπόκριση του συνεργείου περισυλλογής είναι σε καλό επίπεδο.

Δημιουργούνται όμως πολλά προβλήματα λόγω της  έλλειψης των αρχείων των ζώων.  Είτε ισχύει η εκδοχή της κλοπής τους ή οποιαδήποτε άλλης εκδοχής, θα πρέπει να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την  ανεύρεσή τους, καθώς δεν υπάρχει πλέον τίποτα απολύτως σε σχέση με το ιστορικό χιλιάδων σκύλων  που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Αθήνας από την έναρξή του.

Μητρώο  φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων.

Υπάρχει αναγκαιότητα για την δημιουργία μητρώου των νομίμων φιλοζωικών σωματείων και ενώσεων τα οποία συνεργάζονται με τον Δήμο Αθηναίων και καταγραφή τόσο των πλήρων στοιχείων της έδρας τους  και των εκπροσώπων τους όσο και των δράσεων τους και την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται.  Κρίνουμε επίσης αναγκαίο το να έχουν πρόσβαση στο μητρώο αυτό όλα τα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις που συνεργάζονται με τον Δήμο Αθηναίων με σκοπό την  καλύτερη συνεργασία μεταξύ των φιλόζωων αλλά και μεταξύ φιλόζωων και Δήμου.

Δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία.

Με ικανοποίηση ακούσαμε την πρόθεση να αρχίσει πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία από τον Δήμο Αθηναίων. Η ανάπτυξη φιλοζωικής κουλτούρας θα βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων που σχετίζονται με τα ζώα και ευχόμαστε να αρχίσει το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν.

Υιοθεσίες

Λόγω του μεγάλου αριθμού σκύλων που υπάρχουν στην Softex αλλά και πολλών άλλων  που είναι  έγκλειστοι στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., είναι αναγκαίο να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των ζώων για ανεύρεση υιοθεσιών. Ενημερωθήκαμε από την κ. Αβραμίδου ότι το Τμήμα Αστικής Πανίδας κινείται σε αυτή την κατεύθυνση  αλλά θεωρούμε  σκόπιμο να τονίσουμε την αναγκαιότητα της σωστού ελέγχου προ και μετά της υιοθεσίας και την συνεπή παρακολούθηση της ευζωίας των υιοθετημένων ζώων. Τα τελευταία πέντε  χρόνια έχουν δοθεί προς υιοθεσία μεγάλος αριθμός σκύλων,  με πλημμελή όμως έλεγχο. Θεωρούμε πολύ ωφέλιμο να προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας, συμμετοχή των φιλόζωων στην παρακολούθηση της ευζωίας των ζώων (κάτι που ίσχυε μέχρι το 2015) καθώς οι φιλόζωοι με την  εμπειρία τους μπορούν ναν συνδράμουν το προσωπικό του Δήμου.

Επίσης έχοντας ενημερωθεί από δημοσίευμα για την πρόθεση να προωθηθούν σκύλοι προς  υιοθεσία  σε επαγγελματικούς χώρους, θα θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με την προυπόθεση ότι θα  υπάρχει πλήρης ανάληψη ευθύνης από συγκεκριμένο πρόσωπο της επιχείρησης, του οποίου το όνομα θα καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων και θα είναι υπεύθυνο για την καθημερινή  φροντίδα και την κτηνιατρική περίθαλψη και γενικότερα την τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου.  Δυστυχώς έχουμε την πικρή εμπειρία των ‘’ημι-αδέσποτων‘’ σκύλων των επαγγελματικών χώρων του Βοτανικού και δεν θα θέλαμε να δημιουργηθούν ανάλογες περιπτώσεις με ευθύνη του Δήμου.

Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκριση  και συνεργασία σας.

Photos: