Γκύζη – Κουβέλα Στυλίδας, κράταγε χρόνια αυτή η κολόνια

Άνθρωπος και ζώα

Γκύζη – Κουβέλα Στυλίδας, κράταγε χρόνια αυτή η κολόνια

Στα τέλη του Οκτωβρίου 2020 δεχτήκαμε επώνυμες καταγγελίες για την παθητική κακοποίηση ζώων συντροφιάς τόσο στην Αθήνα στην περιοχή Γκύζη όσο και στην Κουβέλα Στυλίδας από την 69χρονη κηδεμόνα τους. Τα σκυλιά ήταν υιοθετημένα από διάφορα μέρη της Ελλάδας- προφανώς χωρίς επαρκή έλεγχο πριν και μετά την υιοθεσία- ενώ άλλα προέρχονταν από γεννήσεις σκύλων της.
Οι περιγραφές των συνθηκών διαβίωσης των ζώων σοκαριστικές όπως και οι ανάλογες φωτογραφίες και βίντεο. Όσα μάθαμε για την συμπεριφορά της κυρίας ήταν πανομοιότυπα τόσο στην Αθήνα όσο και στην Στυλίδα. Μόνο που οι περισσότεροι που ήξεραν σιωπούσαν, ο γνωστός φόβος των περιοίκων μην ‘’μπλέξουν’’. Η κατάσταση στο διαμέρισμα του Γκύζη ήταν γνωστή εδώ και χρόνια σε φιλόζωους αλλά καμία ενέργεια δεν είχε γίνει να λήξει το μαρτύριο των ζώων.
Τον Νοέμβριο του 2020, το ‘’Αδεσποτολόγιο’’ προώθησε τις καταγγελίες προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας. Είχε προηγηθεί καταγγελία του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδος ο οποίος προώθησε προς την Εισαγγελία τα στοιχεία που προσκόμισε κάτοικος της Κουβέλας, η οποία εδώ και καιρό προσπαθούσε να βοηθήσει τα ζώα αλλά και τα σίτιζε σε καθημερινή βάση. Για την ίδια υπόθεση, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδος είχε καταθέσει καταγγελία στις 3-9-19 αλλά μπήκε στο αρχείο μετά την αναφορά της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Τον Ιανουάριο 2021 κατατέθηκε μία ακόμα καταγγελία από το σωματείο ‘’Φίλοι των ζώων και ανθρώπων’’ το οποίο με μεθοδικότητα για μήνες συνέλλεγε σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση. Και οι τρεις δικογραφίες είναι σε εξέλιξη.
Τις δυσκολίες που συναντήσαμε στην προσπάθεια μας να κατανοήσουν οι τοπικές αρχές το επείγον της κατάστασης και την αναγκαιότητα μία σωστής αυτοψίας δεν θα τις εκθέσουμε εδώ. Θα μείνουμε στο γεγονός ότι από εχθές 13-2-21 τα ζώα αφαιρέθηκαν με εισαγγελική εντολή και θα έχουν την ευκαιρία για μία καλύτερη ζωή.
Θα θέλαμε να συγχαρούμε όλους τους εμπλεκόμενους φιλοζωικούς φορείς, τον αστυνομικό κ. Τριανταφύλλη ο οποίος ενήργησε με την δέουσα ταχύτητα που επέβαλε η σοβαρότητα της υπόθεσης, τον εισαγγελικό λειτουργό που εκτέλεσε με συνέπεια τα καθήκοντά του, τον κ. Γιαλικάρη από την Δήμο Στυλίδας για την διαχείριση των ζώων και τέλος τις δύο φιλόζωες κυρίες, την κα Ελισάβετ Κρούσσα και Φιλιώ Καραδήμα, οι οποίες έκαναν τις καταγγελίες σε Αθήνα και Στυλίδα.
Έγιναν η φωνή των ταλαιπωρημένων ζώων, δεν σιώπησαν όπως πολλοί άλλοι.