Adespotologio Newsletter

Νέα

Adespotologio Newsletter

 

Αδεσποτολόγιο – Μια ακόμα χρονιά πέρασε
 
Το 2010 θα είναι σύντομα παρελθόν. Για την ομάδα μας ήταν μια ακόμα δύσκολη και επεισοδιακή χρονιά, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργική.
Για μια ακόμα χρονιά επανειλημμένα απογοητευτήκαμε από το χάος του κρατικού μηχανισμού αλλά και την αδράνεια και την αδιαφορία των συνανθρώπων μας. Εξαντληθήκαμε, πονέσαμε, κλάψαμε, σχεδόν χρεοκοπήσαμε οικονομικά ή πάθαμε νευρικό κλονισμό. Όλα αυτά είναι αναπόφευκτα σε μια Ελλάδα που από τη μία το φιλοζωικό συναίσθημα ξυπνάει, αλλά το νομικό πλαίσιο είναι ανύπαρκτο. Η χρονιά αυτή για εμάς μάλλον έδειξε μια βελτίωση στην ποιότητα ζωής και την υγεία των αδεσπότων, αλλά παράλληλα και μια κάθετη αύξηση του αριθμού των ζώων στο δρόμο, τόσο αυτών που γεννήθηκαν στο δρόμο, όσο αυτών που εγκαταλείφθηκαν.
Το Αδεσποτολόγιο έγινε σωματείο
Μετά από διαδικασίες που διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο το Αδεσποτολόγιο πλέον έγινε σωματείο (Αριθμός Πρωτοδικείου 4354/2010). Ομολογουμένως δεν πήραμε εύκολα την απόφαση αυτή, καθώς βασική μας αρχή είναι να πείσουμε με το παράδειγμά μας τον κάθε φιλόζωο να αναλάβει δράση για τα αδέσποτα της γειτονιάς του και να μην περιμένει ότι 5-10 υπερφορτωμένα σωματεία θα λύσουν το πρόβλημα. Βέβαια η πείρα έδειξε ότι ο φιλόζωος της γειτονιάς αν είναι να πάρει πρωτοβουλία θα το κάνει έτσι κι αλλιώς επειδή το αισθάνεται, αρκεί να του δείξεις τον τρόπο. Αυτός πάλι που δεν ενδιαφέρεται, έτσι κι αλλιώς θα περιμένει τη «φιλοζωική», εσένα το κορόιδο ή τον Θεό να βοηθήσει το πατημένο ζωάκι έξω από την πόρτα του. Αναγκαστήκαμε, λοιπόν, να γίνουμε σωματείο, κυρίως για να έχουμε νομική υπόσταση που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα την επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς.
Στειρώσεις
Η στείρωση σώζει ζωές. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς που φροντίζουμε αδέσποτα και από τις βασικότερες προτεραιότητές μας. Τη χρονιά που πέρασε δουλέψαμε στον τομέα αυτό στο όριο των δυνατοτήτων μας, στειρώνοντας περίπου 350-400 γάτες και 80-100 σκυλιά.
Ευελπιστούμε το 2011 να μπορέσουμε να διπλασιάσουμε το λιγότερο τα νούμερα αυτά.
Υιοθεσίες
Το διάστημα αυτό δώσαμε για υιοθεσία περίπου 150 γατούλες και 50 σκυλάκια. Το να βλέπουμε τα ζωάκια αυτά ευτυχισμένα είναι ίσως η μοναδική ανταμοιβή σε αυτό το «χόμπυ» της φιλοζωίας.
Τοτός, ένα ενήλικο και ταλαιπωρημένο κηνυγόσκυλο που βρήκε σπίτι
Δύσκολα περιστατικά
Και φέτος μας έτυχαν περιπτώσεις με ζωάκια σοβαρά άρρωστα ή χτυπημένα Κάποια τα κατάφεραν, όπως οι γατούλες Μπου, Κλάρα και Αμάντα. Άλλα, όμως όχι...
Αμάντα, βρέθηκε με σαπισμένη την ουρά και χτυπημένη στα πίσω πόδια
Από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν όταν κληθήκαμε να δώσουμε λύση στην περίπτωση μια ηλικιωμένης με 24 γάτες και ένα σκυλάκι, όταν οι γείτονες κάλεσαν το Υγειονομικό, λόγω των άσχημων συνθηκών που ζούσαν τα ζώα.
Έλιοτ, από τα 24 γατάκια της γιαγιάς
Συνεργασίες
Το Αδεσποτολόγιο σαν σωματείο πλέον αποτελεί μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Ζωοφιλικών Σωματείων. Ευχαριστούμε θερμά τα σωματεία που συμμετέχουν για την άψογη συνεργασία και την καθοδήγηση.
Ανάμεσα στις δράσεις της Συντονιστική περιλαμβάνεται και η διαρκής πίεση στην πολιτική ηγεσία για την λήψη μέτρων για τα αδέσποτα, τα δεσποζόμενα, τα άγρια και τα παραγωγικά ζώα.
Η αφίσα της Συντονιστικής για τις δημοτικές εκλογές
Ενημερωτικό υλικό
Συνεχίσαμε και την χρονιά αυτή με την δημιουργία νέων φυλλαδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα θέματα των ζώων.
Κατασκευές
Τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν δεκαπενθήμερες εργασίες στην στέγη Κερατέας με σκοπό την δημιουργία στέγαστρων αλλά και χώρων για τα σκυλάκια.
Ευχαριστούμε θερμά τον Μπέρνχαρντ για την άψογη εθελοντική δουλειά.
Η χρονιά που έρχεται...
Ελπίζουμε να είναι γεμάτη υγεία και ευτυχία για όσο το δυνατόν περισσότερα αδεσποτάκια.
Και να μας δώσει κουράγιο να ανταπεξέλθουμε και να βοηθήσουμε κι εμείς να αλλάξουν κάποτε τα πράγματα στην Ελλάδα για τα ζώα.
 
Ευχαριστούμε
Όλους τους ανθρώπους που μας στάθηκαν ακόμα και με το να μας δώσουν κουράγιο.
Τους ανθρώπους που προσέφεραν χρήματα, τροφές, φάρμακα, ακόμα και πλακάκια για τα αδέσποτα ζωάκια.
Τους κτηνιάτρους μας.
Αφιερωμένο
Στα ζωάκια που μας άφησαν νωρίς...
Πατσατσουφάκι, μας λείπεις...