Δικαιώματα και υποχρεώσεις μας σε σχέση με τα κατοικίδια

Νομοθεσία

Δικαιώματα και υποχρεώσεις μας σε σχέση με τα κατοικίδια

Σαν φιλόζωοι είναι καλό να γνωρίζουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, όπως αυτές ορίζονται από τον νόμο:

 

1.      Η εγκατάλειψη κατοικίδιου απαγορεύεται βάσει του Νόμου 4039/2012 και 1197/81

Μην υιοθετείτε κατοικίδια αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα φροντίσετε μακροπρόθεσμα. Μην μαζεύετε ζωάκια από το δρόμο αν δεν μπορείτε να τα κρατήσετε μέχρι να υιοθετηθούν. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να κρατήσετε το ζωάκι σας προωθείστε το με αγγελίες σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και κρατήστε το σπίτι ή σε πανσιόν μικρών ζώων μέχρι να υιοθετηθεί.

Μη δίνετε ζώα για υιοθεσία, αν δεν ελέγξετε πρώτα το χώρο που θα διαμένει το ζώο. Μέσω αγγελιών παίζονται πολλά «παιχνίδια» εις βάρος των ζώων από επιτήδειους και καταλήγουν πολύ άσχημα. Ζητήστε την βοήθεια κάποιου φιλοζωικού σωματείου στον έλεγχο του υποψηφίου πριν και μετά την υιοθεσία

 

2.      Οι ανεξέλεγκτες γέννες απαγορεύονται βάσει του Νόμου 4039/2012

Στειρώστε το σκύλο ή τη γάτα σας. Η εγκατάλειψη μικρών στα σκουπίδια ή στο δρόμο είναι απάνθρωπη και εγκληματική καθώς μικρό ποσοστό των ζώων αυτών επιβιώνει και μόνο με την επέμβαση κάποιου φιλόζωου. Η στείρωση είναι μια απλή επέμβαση και απαραίτητη αν θέλουμε να κρατήσουμε ένα κατοικίδιο στο σπίτι χωρίς να το ζευγαρώνουμε, ειδικά αν πρόκειται για γάτα.

Κτηνιατρικά έχει αποδειχθεί ότι δεν χρειάζεται το ζώο να γεννήσει μια φορά πριν στειρωθεί.

 

3.      Η δηλητηρίαση και κακοποίηση δεσποζόμενων και αδέσποτων κατοικίδιων απαγορεύεται, νόμοι 4039/2012 και 1197/81

Με εγκύκλιό του στις 4/8/2010 το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει την οδηγία στα αστυνομικά τμήματα να εξετάζουν σοβαρά οποιαδήποτε σχετική καταγγελία. Παρακαλούμε καταγγέλλετε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης στην Αστυνομία και επιμένετε να το καταγράψουν και να το εξετάσουν. Αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του αυτόφωρου, ζητείστε το γραπτά μέσα στην μήνυσή σας. Για παράδειγμα, αν ένα αδίκημα κατά ζώου έγινε στις 04.12.10 το αυτόφωρο λήγει την άλλη μέρα στις 24.00. Παρακολουθείτε τηλεφωνώντας συνεχώς, αν η αστυνομία ενεργοποιείται για την σύλληψη του δράστη.

Να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα για κακοποίηση με τον νέο νόμο φτάνουν τις 30.000 ευρώ ανά ζώο και ανά περιστατικό.

 

4.      Η σίτιση των αδέσποτων επιτρέπεται και επιβάλεται από το νόμο

Η σίτιση των αδέσποτων δεν απαγορεύεται σε καμία περίπτωση. Υπάρχει μάλιστα και αντίστοιχη αθωωτική απόφαση από το Πρωτοδικείο της Πάτρας (12/9/2003) για άτομο στο οποίο έγινε καταγγελία για το θέμα αυτό. Αντίθετα επιβάλλεται από την εθνική νομοθεσία που προστατεύει την ευημερία των ζώων. Βέβαια  θα πρέπει να φροντίζουμε για την καθαριότητα των χώρων όπου ταΐζονται τα ζώα γιατί αλλιώς προκαλούνται προβλήματα με τους περίοικους τα οποία μπορεί να προκαλέσουν περιστατικά δηλητηριάσεων, κλπ.

 

Ο νόμος 4039/2012 αναφέρει:

«Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι ∆ήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις»

 

5.      Η διατήρηση σκύλων και γατών αποκλειστικά σε ταράτσες ή μπαλκόνια απαγορεύεται βάσει του Νόμου 4039/2012.

 

Αν δεν θέλετε να συγκατοικήσετε πραγματικά με ένα ζωάκι μην το υιοθετείτε. Δεν υπάρχει λόγος να το ταλαιπωρείτε.

 

6.      Ο νόμος μας επιτρέπει να συντηρούμε κατοικίδια στο διαμέρισμα.

Ακόμα και αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας το απαγορεύει, έχουμε το δικαίωμα να διατηρήσουμε δύο κατοικίδια, αρκεί να τηρούνται βασικές υγειονομικές διατάξεις και οι διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

 

7.      Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό και χωρίς λουρί.

 Ο ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους. Ο ιδιοκτήτης επίσης οφείλει να ελέγχει το σκύλο του ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για άλλα σκυλιά ή γάτες, αδέσποτα ή δεσποζόμενα. Ο νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης οφείλει να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου από τους δημόσιους χώρους. Αυτές εξάλλου αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες δηλητηριάσεων.

Αν ο σκύλος ή η γάτα βρίσκεται εκτός των ορίων της οικίας του ιδιοκτήτη και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψή του θεωρείται αδέσποτος.

 

8.      Επιβάλλεται η σήμανση του σκύλου και της γάτας με Microchip και η καταγραφή του στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικών αρχείων μέσα σε προθεσμία οκτώ εβδομάδων από τη γέννησή του.

Πρόστιμα επιβάλλονται στους παραβάτες.

 

9.      Ο νόμος επιβάλει τον ετήσιο, τουλάχιστον, κτηνιατρικό έλεγχο του σκύλου και της γάτας αλλά και τους τακτικούς εμβολιασμούς τους.

Πρόστιμα επιβάλλονται στους παραβάτες.

 

Αδέσποτα

·        Αν ταΐζετε αδέσποτα μεριμνήστε για την στείρωσή τους. Οι γέννες στο δρόμο είναι επικίνδυνες και για τις μητέρες και για τα μικρά.

·        Μην διστάζετε να καταγγείλετε στην αστυνομία οποιοδήποτε περιστατικό δηλητηρίασης και κακοποίησης. Οι νόμοι σχετικά με τα κατοικίδια δεν θα εφαρμοστούν ποτέ σωστά αν εμείς δεν το απαιτήσουμε.

·        Διατυπώστε εγγράφως τις απόψεις και τα παράπονά σας για την κατάσταση των αδέσποτων στη χώρα μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι αρμόδιο για αυτά.

Ας δώσουμε όλοι μαζί τέλος στην αδιαφορία που οδηγεί στον βασανισμό και το θάνατο χιλιάδων ζώων στο δρόμο.