Γάτα και διακοπές

Φροντίδα

Γάτα και διακοπές

Ο καλοκαιρινές διακοπές είναι γεγονός, το ίδιο και, για κάποιους από εμάς, το άγχος του τι θα κάνουμε την αγαπημένη μας γατούλα το διάστημα που θα λείπουμε από το σπίτι. Παρόλα αυτά επιλογές υπάρχουν και με έγκαιρη οργάνωση μπορούμε να βρούμε την λύση που ταιριάζει στις ανάγκες τις δικές μας και της γατούλας μας.

Επιλογή πρώτη – παραμονή στο σπίτι

Είμαστε τυχεροί γιατί οι περισσότερες γατούλες είναι αρκετά ανεξάρτητες ώστε να μπορούν να μείνουν μόνες τους στο σπίτι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, πολλές φορές για αυτές είναι προτιμότερο να περάσουν στο σπίτι 1-2 εβδομάδες χωρίς εμάς, παρά να υποβληθούν στο στρες ενός ταξιδιού αλλά και της αλλαγής περιβάλλοντος.

Φυσικά είναι απαραίτητο να έχουμε κανονίσει ώστε κάποιος φίλος ή γνωστός να έρχεται καθημερινά για να την ταΐσει και να περάσει λίγο χρόνο μαζί της (μισή με μία ώρα είναι αρκετή).

Πριν φύγουμε για ένα ταξίδι δύο ή παραπάνω εβδομάδων καλό θα είναι να έχουμε διαπιστώσει πώς θα αντιδράσει η γατούλας μας σε μια παρατεταμένη απουσία μας.

Βλέπουμε αρχικά πώς αντιδρά σε ένα διήμερο ή τριήμερο ταξίδι. Μπορεί να μείνει μόνη της; Κλαίει; Μήπως αισθάνεται τόσο στρες που σταματάει εντελώς να τρώει; Αν και αυτές οι περιπτώσεις είναι πάρα πολύ σπάνιες, καλό είναι να τις έχουμε αποκλείσει πριν αποφασίσουμε να την αφήσουμε μόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό που επίσης θα πρέπει να προσέξουμε είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει να την φροντίζει. Θα πρέπει να είναι αρκετά υπεύθυνος ώστε να είναι εκεί καθημερινά για την τροφή και το νερό της, να προσέχει ώστε να μην φύγει η γατούλα από την εξώπορτα κατά την είσοδο και την έξοδό του και να παρατηρεί για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά, απώλεια όρεξης ή οποιοδήποτε σημάδι προβλήματος υγείας. Φυσικά τον προμηθεύουμε με τηλέφωνα ανάγκης του κτηνιάτρου μας.

Το πιο πιθανό είναι ότι στον κύκλο φίλων και γνωστών μας θα υπάρχει κάποιο έμπιστο άτομο να αναλάβει την φροντίδα της γατούλας μας. Κάποιο δωράκι ή αμοιβή ίσως αποτελέσει κίνητρο. Αν και πάλι δεν μπορούμε να βρούμε κάποιον, υπάρχουν άνθρωποι που αναλαμβάνουν την δουλειά αυτή έναντι αμοιβής.

Αν απευθυνθείτε σε κάποιο φιλοζωικό σωματείο μπορούν να σας υποδείξουν κάποιον εθελοντή που μπορεί να αναλάβει την δουλειά αυτή.

Επιλογή δεύτερη – διακοπές μαζί με την γάτα μας

Αν οι συνθήκες στον προορισμό μας το επιτρέπουν και κρίνουμε ότι δεν είναι εφικτό ή δεν είναι καλό να αφήσουμε την γατούλα μας μόνη στο σπίτι, μπορούμε να επιχειρήσουμε να την πάρουμε μαζί στις διακοπές μας.

Τα θέματα στην περίπτωση αυτή που πρέπει να προσέξουμε είναι αρκετά, και σχετίζονται τόσο με την μεταφορά όσο και με την προσαρμογή στην αλλαγή περιβάλλοντος.

Το κυριότερο όμως που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μην χαθεί η γατούλα μας τόσο κατά το ταξίδι όσο και στον προορισμό. Ταξιδεύουμε με την γάτα μας πάντα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, ενώ στο χώρο που θα μείνουμε ελέγχουμε προσεκτικά πόρτες και παράθυρα ώστε να μην φύγει η γατούλα μας και χαθεί επειδή είναι ακόμα φοβισμένη στο νέο περιβάλλον.

Επιλογή τρίτη – πανσιόν

Αν και οι δυο προηγούμενες λύσεις δεν λειτουργούν για εμάς, υπάρχει πάντα και η περίπτωση της πανσιόν. Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματικοί χώροι φύλαξης ζώων καθώς και ιδιώτες που αναλαμβάνουν την φύλαξη έναντι αμοιβής. Πάντα πριν επιλέξουμε κάποιον επισκεπτόμαστε το χώρο και συζητάμε με τον υπεύθυνο, ζητώντας να δούμε και τον χώρο που θα βρίσκεται η γάτα μας. Φροντίζουμε να εξηγήσουμε τυχόν ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να έχει σε διατροφή και φαρμακευτική αγωγή, ιδιαιτερότητες στην συμπεριφορά, κλπ, και πάντα να αφήνουμε ένα τηλέφωνο όπου ο υπεύθυνος θα μπορεί να μας βρει σε περίπτωση ανάγκες, καθώς και το τηλέφωνο του κτηνιάτρου μας.

Η επιλογή του πού θα περάσει η γατούλα τις ημέρες που θα λείπουμε θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της, αλλά και διαλέγοντας τον σωστό άνθρωπο που θα αναλάβει την φροντίδα της, είτε στο σπίτι είτε εκτός.

πηγή περιοδικό Catpress