Πώς να μετατρέψουμε τη βεράντα μας σε έναν ασφαλή παράδεισο για τη γατούλα μας

Φροντίδα

Πώς να μετατρέψουμε τη βεράντα μας σε έναν ασφαλή παράδεισο για τη γατούλα μας

Η γάτα μας, σαν εξημερωμένο κατοικίδιο με ιδιαίτερο δέσιμο με το χώρο και την περιοχή του, μπορεί πολύ εύκολα να προσαρμοστεί στη ζωή μέσα σε ένα διαμέρισμα. Παρόλα αυτά, η γάτα δεν παύει ποτέ να είναι ένα ζώο με ελεύθερη ψυχή που αγαπά τη φύση και τον ανοιχτό ουρανό. Για αυτό και για τις περισσότερες γάτες που ζουν σε διαμέρισμα και δεν έχουν πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, κήπο ή αυλή, το μπαλκόνι είναι ένας από τους αγαπημένους τους χώρους για χαλάρωση και για παιχνίδι.

Όμως, πολλοί ιδιοκτήτες διστάζουν να αφήνουν τη γατούλα τους χωρίς επίβλεψη στο μπαλκόνι, φοβούμενοι τους κινδύνους που αυτό μπορεί να εγκυμονεί. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να αφιερώσουμε το χρόνο που χρειάζεται ώστε να μετατρέψουμε τη βεράντα μας σε ένα ασφαλές, αλλά και ευχάριστο χώρο για τη γάτα μας.

Τι μπορεί να προσφέρει το μπαλκόνι στη γάτα μας;

Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι περισσότερες γάτες αγαπούν τον ανοιχτό ουρανό. Αυτό δεν ισχύει μόνο γιατί απολαμβάνουν να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους από ψηλά. Ιδιαίτερα σημαντικό για αυτές είναι να ξαπλώνουν κάτω από τον ήλιο, καθώς η ηλιοθεραπεία τις βοηθάει άμεσα να συνθέτουν βιταμίνες και να είναι πιο υγιείς.

Επιπλέον, το μπαλκόνι είναι για αυτές ένας ήσυχος χώρος όπου μπορούν να απομονωθούν αν το θελήσουν για έναν χαλαρωτικό υπνάκο, τις μεσημεριανές ώρες, αλλά και για να περάσουν πιο δροσερά το βράδυ τους το καλοκαίρι. Πολλές είναι οι γατούλες που τους ζεστούς μήνες εγκαταλείπουν το κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους για να περάσουν το βράδυ στο μπαλκόνι, ενώ οι περισσότερες χειμώνα-καλοκαίρι τον ξυπνούν με την αυγή για το πρωινό τους και για να βγουν έξω να ξεκινήσουν την ημέρα τους εκεί.

Ειδικά όταν έχουμε φροντίσει να διακοσμήσουμε τη βεράντα μας με αρκετά φυτά, ο χώρος γίνεται μια μικρή ζούγκλα για τη γάτα μας, γεμάτη φυσικά παιχνίδια και ευχάριστες εκπλήξεις. Ένα φύλο ή κλαράκι που το παρασύρει ο άνεμος ή ένα άτυχο περαστικό ζουζουνάκι ή σαυράκι μπορούν να της προσφέρουν αρκετές ευχάριστες στιγμές.

Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη γάτα μας στο μπαλκόνι;

Το μπαλκόνι μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους για τη γάτα μας και είναι σημαντικό να τους αντιλαμβανόμαστε ώστε να την προστατεύσουμε αποτελεσματικά από αυτούς.

Πτώση. Πολλά είναι τα περιστατικά ιδιόκτητων γατών που τραυματίστηκαν σοβαρά ή έχασαν τη ζωή τους μετά από μια πτώση από το μπαλκόνι. Η γάτα είναι ένα ζώο με απίστευτη ευλυγισία και δύναμη για το μέγεθός της και ικανή να χρησιμοποιήσει το σώμα της κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπίσει δύσκολες φυσικές δοκιμασίες. Δεν είναι λίγες οι γάτες που έχουν οικειοθελώς πηδήξει από μεγάλο ύψος και έχουν καταφέρει να επιβιώσουν χωρίς ούτε μια γρατσουνιά. Είναι εξάλλου πασίγνωστη η ικανότητα της γάτας να προσγειώνεται πάντα με τα πόδια της.

Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος κάτι να πάει στραβά, ειδικά όταν πρόκειται για νεαρά γατάκια ή και για ενήλικα αγύμναστα ζώα. Πολλές είναι οι γατούλες που έχουν σπάσει το πόδι ή το σαγόνι τους ή ακόμα και έχουν σκοτωθεί από μια πτώση από το μπαλκόνι. Φυσικά δεν είναι λίγες και αυτές που έπεσαν και δεν τραυματίστηκαν, αλλά στη συνέχεια απομακρύνθηκαν, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν από αμάξι ή απλά να μην βρεθούν ποτέ ξανά από τον ιδιοκτήτη τους.

Είναι πραγματικά πολύ εύκολο για μια γάτα να βρεθεί στη θέση αυτή, ειδικά αν είναι λιγάκι ζωηρή και παιχνιδιάρα. Μερικές γάτες, σαν λάτρεις του ύψους και της ισορροπίας, συνηθίζουν να περπατούν πάνω στο κάγκελο του μπαλκονιού. Μια λάθος κίνηση ή ένας ξαφνικός θόρυβος μπορεί εύκολα να τις κάνει να χάσουν την ισορροπία τους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα κακά υπολογισμένο άλμα κατά το παιχνίδι στο μπαλκόνι. Αν φυσικά το ζωάκι μας δεν είναι στειρωμένο, μπορεί πολύ απλά να επιχειρήσει να πηδήξει από μόνο του κάτω ώστε να αναζητήσει σύντροφο. Τέλος, αν πρόκειται για πρώτο ή δεύτερο όροφο, μπορεί η γατούλα να αποφασίσει να πηδήξει ώστε να κυνηγήσει κάποιο ζωάκι ή απλά για να εξερευνήσει το χώρο.

Ειδικά τα μικρά γατάκια που δεν έχουν μάθει ακόμα να υπολογίζουν πολύ σωστά τις αποστάσεις, ούτε έχουν την ίδια αίσθηση του κινδύνου, μπορεί πολύ εύκολα να πέσουν από το μπαλκόνι παίζοντας.

Επίσκεψη στον γείτονα. Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες γατών, όταν το μπαλκόνι τους επικοινωνεί με αυτό του διπλανού σπιτιού, είναι πώς να εμποδίσουν τη γάτα τους από το να επισκέπτεται απρόσκλητη το γείτονα. Το να μπορεί η γατούλα μας να βρεθεί στο γειτονικό σπίτι, χωρίς τον έλεγχό μας, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις και για εμάς και για αυτήν. Αν ο γείτονας δεν είναι φιλόζωος και ειδικά αν η γάτα μας δημιουργεί προβλήματα στο χώρο του, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα για εμάς δυσάρεστες αντιδράσεις και καυγάδες, αλλά και να φέρει σε κίνδυνο τη γάτα μας. Υπάρχουν ακόμα και περιστατικά που δυσαρεστημένοι γείτονες έβγαλαν την απρόσκλητη επισκέπτρια στο δρόμο ή την πέταξαν από το μπαλκόνι.

Τέλος, ακόμα και αν η γάτα μας επισκέπτεται το διπλανό διαμέρισμα με τη συναίνεση του γείτονα, το γεγονός ότι δεν μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ελέγξουμε πού βρίσκεται είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Μπορεί πολύ απλά το ζωάκι μας να έχει πέσει από το μπαλκόνι και εμείς να έχουμε χάσει πολύτιμες ώρες από την αναζήτησή του, πιστεύοντας ότι χουζουρεύει στο γειτονικό σπίτι.

Τα φυτά. Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι η γάτα έχει κάποιου τύπου ένστικτο στο να τρώει αυτό που είναι υγιές και κατάλληλο για αυτήν, τα πολλά περιστατικά δηλητηριάσεων ζώων, είτε εσκεμμένα, είτε κατά λάθος πιστοποιούν το αντίθετο.

Πολλές φορές η γατούλα μας αισθάνεται την ανάγκη να φάει χορταράκια και για να επιτύχει αυτό καταφεύγει σε όποια φυτά βρει διαθέσιμα στο μπαλκόνι μας. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια από τα φυτά αυτά μπορεί να είναι δηλητηριώδη για αυτήν και η κατάποσή τους να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Μια άλλη δυσάρεστη συνήθεια που μπορεί να έχει, όχι ιδιαίτερα συνηθισμένη αλλά αρκετά ενοχλητική, είναι το να σκάβει το χώμα από τις γλάστρες για να τις χρησιμοποιήσει σαν τουαλέτα ή ακόμα και για να παίξει.

Μπαινοβγαίνοντας. Ένα θέμα που σχετίζεται με το μπαλκόνι είναι το πώς και πότε μπορεί η γάτα μας να βγαίνει και να μπαίνει ξανά μέσα. Αν δεν αφήνουμε συνεχώς την μπαλκονόπορτα ανοικτή η γατούλα θα πρέπει να μας το ζητήσει για να ανοίξουμε την πόρτα. Παρόλα αυτά, δεν είναι πάντα πρακτικό ούτε εύκολο η πόρτα να μένει μόνιμα ανοιχτή, ειδικά όταν λείπουμε από το σπίτι.

Και πώς μπορεί να γίνει το μπαλκόνι μας ασφαλές για τη γάτα μας;

1o βήμα - Περίφραξη

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να κάνουμε το μπαλκόνι μας ασφαλές για τη γατούλα μας είναι η σωστή περίφραξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντοπίσουμε και να κλείσουμε ή να καλύψουμε κατάλληλα όλα τα πιθανά σημεία πρόσβασης της γάτας σε γειτονικά μπαλκόνια, πάνω στα κάγκελα ή σε οποιοδήποτε σημείο επικίνδυνο για να πέσει.

Καθόλη αυτή τη διαδικασία, είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε το πόσο εφευρετική μπορεί να γίνει η γάτα μας όταν πραγματικά θέλει να πάει σε κάποιο χώρο όπου δεν της επιτρέπεται. Με την ικανότητά της να σκαρφαλώνει και να στριμώχνεται σε στενά περάσματα, μπορεί να καταφέρει να περάσει από σημεία που ίσως να θεωρούσαμε απόλυτα ασφαλή. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να ελέγχουμε προσεκτικά τα σημεία που περιφράσσουμε και να παρατηρούμε το πώς τα προσεγγίζει η γάτα μας, αρκετές φορές πριν την αφήσουμε μόνη της στο μπαλκόνι.

Οι μέθοδοι και τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποικίλουν ανάλογα με τη μορφή του μπαλκονιού, το δικό μας γούστο, αλλά και το πόσο αποφασισμένη είναι η γάτα μας να εξερευνήσει τον έξω κόσμο:

Μια πολύ απλή και καλαίσθητη λύση για να εμποδίσουμε τη γατούλα μας να ανεβαίνει στα κάγκελα ή να πλησιάζει την άκρη του μπαλκονιού είναι η καλαμωτή.  Οι περισσότερες γάτες δεν δοκιμάζουν να σκαρφαλώσουν πάνω της, όπως μπορεί να κάνουν με το πλαστικό πλέγμα που χρησιμοποιείται για την ίδια δουλειά κάποιες φορές.

                                                                       

Σε σημεία όπου υπάρχουν τρύπες και κενά στο διαχωριστικό με το διπλανό μπαλκόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ποικιλία υλικών, όπως πλαστικό ή μεταλλικό πλέγμα, πλέξιγκλας ή ακόμα και η τοποθέτηση κάποιας γλάστρας ή άλλου αντικειμένου μπροστά στο άνοιγμα. 

                                                                       

Ένα βασικό σημείο που πρέπει να προσέξουμε, είναι οποιαδήποτε κατασκευή κάνουμε να είναι αρκετά σταθερή σε οποιαδήποτε προσπάθεια της γάτας να την σπρώξει ή να σκαρφαλώσει πάνω της. Υπάρχει πάντα η περίπτωση, αν η κατασκευή δεν είναι καλή και η γατούλα μας δοκιμάσει να σκαρφαλώσει πάνω της, να πέσει από το μπαλκόνι μαζί με αυτήν.

2ο Βήμα – Φυτά και γλάστρες

Για να μπορέσει η γατούλα μας να απολαύσει ακίνδυνα, αλλά και χωρίς προβλήματα για εμάς τα φυτά μας, το βασικότερο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να μην επιλέξουμε φυτά που μπορεί να είναι επικίνδυνα για αυτήν.

Φυτά όπως κάκτοι ή γιούκα με κοφτερά και μυτερά φύλλα είναι καλό να μην τοποθετούνται σε σημεία που αποτελούν συχνό πέρασμα για τη γάτα μας, γιατί μπορεί να τραυματίσει τα μάτια της.

Το βασικότερο όμως είναι να αποφεύγουμε τα φυτά που μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τη γάτα μας. Μερικά από αυτά είναι η αζαλέα, ο κισσός, η δάφνη και το αλεξανδρινό. Μια πιο πλήρης λίστα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο (http://www.cfainc.org/articles/plants.html).

Επιπλέον, μπορούμε να της έχουμε πάντα διαθέσιμο ειδικό χορταράκι που μπορούμε να προμηθευτούμε σε μορφή σπόρων από πετ σοπ, ώστε να έχει τη δική της σαλάτα και να μην χρειάζεται να καταφύγει στα φυτά μας.

Αν η γάτα μας διασκεδάζει με το να σκάβει το χώμα από τις γλάστρες ο πιο σίγουρος τρόπος να την αποθαρρύνουμε είναι να τοποθετήσουμε στις γλάστρες, μεγάλες σε μέγεθος, διακοσμητικές λείες πέτρες που είναι διαθέσιμες στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα με είδη κήπου ή σπιτιού.

Αν αυτή η συνήθεια συνοδεύεται με το να χρησιμοποιεί τις γλάστρες σαν τουαλέτα, καλό θα ήταν να έχουμε μια αμμολεκάνη μόνιμα τοποθετημένη στο μπαλκόνι ώστε να τη χρησιμοποιεί η γατούλα μας όταν το θελήσει και να μην καταφεύγει στις γλάστρες.

Βήμα 3ο – Γατοπορτάκι

Μια απλή λύση ώστε να καταστήσουμε το μπαλκόνι μας διαθέσιμο στη γάτα μας, ακόμα και τις ώρες που δεν είμαστε εκεί, είναι να εγκαταστήσουμε στο πατζούρι μας ειδικό πορτάκι στο μέγεθος της γάτας μας. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να κρατάμε το πατζούρι κλειστό και η γάτα μας να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει ανάλογα με την όρεξή της. 

                                                                            

Βήμα 4ο – Παιχνίδια και κατασκευές

Αφού έχουμε κάνει το μπαλκόνι μας ασφαλές για τη γάτα μας, μπροστά μας ανοίγονται πολλές επιλογές για το πώς να το κάνουμε πιο συναρπαστικό και ευχάριστο για αυτή. Ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο, υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορούμε να υλοποιήσουμε:

  • Άνετα καλαθάκια και φωλίτσες σε σημεία που δείχνει να προτιμά η γάτα μας.
  • Παιχνίδια διαφόρων τύπων.
  • Ράφι ή γατόδεντρο τοποθετημένο σε στρατηγικό σημείο που θα επιτρέπει στη γάτα μας να βλέπει τον κόσμο από ψηλά, όπως της αρέσει.

Με λίγο κέφι και μεράκι μπορούμε πραγματικά να μεταμορφώσουμε το μπαλκόνι μας σε ένα μικρό γατο-παράδεισο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι η γατούλα μας δεν μπορεί να ζει μόνιμα στο μπαλκόνι, όσο κι αν είναι καλές οι συνθήκες σε αυτό. Η γάτα παρόλο που απολαμβάνει και την απομόνωση περιστασιακά, κυρίως αγαπά να είναι κοντά στον άνθρωπο. Επιπλέον η μόνιμη παραμονή κατοικίδιων στο μπαλκόνι απαγορεύεται και από το νόμο στην Ελλάδα.

Συνοψίζοντας, το μπαλκόνι είναι ένας χώρος που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τη γάτα μας. Αν όμως αφιερώσουμε το χρόνο που χρειάζεται, μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ένα ασφαλές και διασκεδαστικό για αυτήν μέρος του σπιτιού, όπου μπορούμε να περάσουμε μαζί τις πολλές χαλαρωτικές και ευτυχισμένες στιγμές. 

Πηγή - Περιοδικό Catpress