Κώφωση σκύλου - Η αντιμετώπιση και η εκπαίδευσή του

Κτηνιατρικά θέματα

Κώφωση σκύλου - Η αντιμετώπιση και η εκπαίδευσή του

Η κώφωση σκύλου δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Μερικά σκυλιά γεννιούνται κωφά, ενώ άλλα γίνονται κωφά λόγω κάποιου τραυματισμού ή κάποιας  ασθένειας. Πολλά  σκυλιά μεγάλης ηλικίας αναπτύσσουν κώφωση, καθώς γερνούν. Αν διαπιστώσετε ότι το σκυλί σας έχει χάσει την ακοή του, θα πρέπει να δείτε τον κτηνίατρο σας το συντομότερο δυνατόν για να αποκλειστεί κάποιο άλλο  πρόβλημα υγείας. Αν ο σκύλος σας είναι μεγάλης ηλικίας, είναι πιθανότατο ότι ο κτηνίατρος σας θα σας πει ότι η απώλεια ακοής του είναι ένα μέρος της διαδικασίας της γήρανσης. Ωστόσο, η κώφωση σκύλου  δεν είναι το τέλος του κόσμου για αυτόν. Ακριβώς όπως οι κωφοί άνθρωποι ζουν μια φυσιολογική ζωή, έτσι μπορούν και τα σκυλιά. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν αμέσως τη διαφορά ανάμεσα σε ένα κωφό σκύλο και ένα σκυλί που ακούει.

Είτε  γεννήθηκε κωφός ο σκύλος σας, είτε προήλθε η κώφωση από κάποιον άλλον λόγο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεφτείτε ότι δεν μπορούν να απολαύσουν τη ζωή όπως οποιοδήποτε άλλο σκυλί. Τα σκυλιά μπορούν να προσαρμοστούν στη κώφωση με ευκολία. Οι άνθρωποι με τα κωφά σκυλιά πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται, καθώς και να μάθουν ότι η εκπαίδευση κωφών σκυλιών δεν  είναι στην πραγματικότητα  και τόσο δύσκολη, απαιτεί απλώς μια διαφορετική προσέγγιση. Ένα από τα κλειδιά για την εκπαίδευση στα κωφά σκυλιά είναι η χρήση των σημάτων του χεριού,δηλαδή της νοηματικής. Στην πραγματικότητα, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων κατάφεραν να μάθουν καλύτερα στα σκυλιά τους  σήματα με τα χέρια απ’ό, τι με τις λέξεις.

Εάν υποψιάζεστε λοιπόν ότι το σκυλί σας δεν ακούει και τόσο καλά πια, δοκιμάστε αυτό το τεστ:

Περπατήστε  πίσω του και αρχίστε να κάνετε θόρυβο με το χτύπημα των χεριών σας ή ρίχνοντας στο πάτωμα τα κλειδιά σας. Αν ο σκύλος δεν πεταχτεί  και δεν αρχίσει να γυρίζει  γύρω σας, μπορεί να έχει υποστεί μερική ή ολική απώλεια ακοής.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει τη κώφωση σκύλου με μια διάγνωση και βεβαιωθείτε ότι δεν έχει προκληθεί από μια θεραπεύσιμη πάθηση, όπως μια μόλυνση στο αυτί ή κάποια νευρολογική νόσο.

Ζώντας με ένα κωφό σκυλί 

Μερικές απλές προσαρμογές μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε μια χαρά με τα κωφά  σκυλιά σας.  Πολλά σκυλιά μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις κινήσεις των  χεριών σας από ό, τι σε προφορικές εντολές ούτως ή άλλως. Όσο για ένα σκυλί που είναι πλήρως ή μερικώς κωφό,  θα κάνει απλά περισσότερη χρήση των αισθήσεών του, της όρασης και της όσφρησης του.

Τέλος, μπορείτε να σκεφτείτε  την απόκτηση ενός  ακουστικό βαρηκοΐας για το σκυλί σας. Τα βοηθήματα ακοής, τα οποία κοστίζουν περίπου  350 ευρώ. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι ένα βοηθήματα ακοής μπορεί να πέσει εύκολα κάτω και να χαθεί.

Πολλοί εκπαιδευτές σκύλων αλλά και  ιδιοκτήτες  χρησιμοποιούν συχνότερα σήματα με τα χέρια. Κατά καιρούς, τα χρησιμοποιούν αντί των προφορικών εντολών.

Τι είναι τα σήματα με τα χέρια

Σήματα με τα χέρια είναι η νοηματική γλώσσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να σηματοδοτήσετε στο σκυλί σας τι θέλετε να κάνει, όπως να καθίσει ή να ξαπλώσει. Υπάρχουν κάποια στάνταρ σήματα με τα χέρια που αναγνωρίζονται από τους περισσότερους εκπαιδευτές σκύλων, αλλά και εσείς μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τα δικά σας σήματα για να εκπαιδεύσετε ένα σκυλί.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε σήματα με τα χέρια

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν χειρονομίες για να εκπαιδεύσουν ένα σκυλί, όπως είναι και οι παρακάτω:

Τα σκυλιά είναι άριστα στην ανάγνωση της γλώσσας του σώματος. Είναι πολύ πιο εύκολο να διαβάσουν τι λένε οι άνθρωποι με το σώμα τους από ό, τι με την ομιλούμενη γλώσσα. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να διδάξουν τα σκυλιά τους τις βασικές εντολές υπακοής, χρησιμοποιώντας σήματα με τα χέρια πριν από τη χρήση των προφορικών εντολών

Η νοηματική δίνει στους ιδιοκτήτες των κωφών σκύλων έναν άλλον τρόπο να επικοινωνούν με τα κατοικίδια ζώα τους. Τα κωφά σκυλιά προφανώς δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προφορικές εντολές γιαυτό και τα σήματα με τα χέρια επιτρέπουν στους  ιδιοκτήτες να τους εκπαιδεύσουν ακριβώς όπως θα κάνανε με  ένα οποιοδήποτε άλλο σκυλί.

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα σκυλί χρησιμοποιώντας τα σήματα με τα χέρια

Είναι εξίσου εύκολο να εκπαιδεύσουμε ένα σκυλί χρησιμοποιώντας σήματα με τα χέρια, όπως είναι και με τις λεκτικές εντολές. Τα ακόλουθα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν με την εκπαίδευσή του είναι:

Να έχετε την προσοχή του σκύλου σας. Το σκυλί σας πρέπει να δει το σήμα με το χέρι, οπότε βεβαιωθείτε ότι πάντα σας κοιτάζει

Δώστε το σήμα με το χέρι. Για παράδειγμα, εάν  θέλετε να πείτε στο σκυλί σας  "κάτσε", κρατάτε παλάμη σας  δίπλα στο σώμα σας, και στη συνέχεια φέρτε το χέρι σας  παράλληλα με το πάτωμα.

Όλες οι εντολές μπορούν να ακολουθηθούν με τον ίδιο τρόπο.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Υπάρχουν μερικά κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν εκπαιδεύουν ένα σκυλί  με τα σήματα των χεριών τους . Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την αποφυγή τους:

Η εκπαίδευση με το χέρι σηματοδοτεί κάτι ξεχωριστό  από ότι οι λεκτικές εντολές. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε ένα σκυλί  αν την ώρα της παροχής σημάτων με το χέρι  δίνετε  και την προφορική εντολή  την ίδια στιγμή.

Να χρησιμοποιείτε πάντα  σήματα με το χέρι πρώτα. Μερικές φορές τα σκυλιά ξέρουν τις  λεκτικές εντολές πριν μάθουν τα σήματα με τα χέρια. Αν αυτή  η περίπτωση ισχύει και με το σκυλί σας, να είστε βέβαιοι να δώσετε τα σήματα με τα χέρια πρώτα. Μπορείτε να δώσετε στη συνέχεια και τη λεκτική εντολή μέχρι το σκυλί σας  μάθει να εκτελεί την εντολή μόνο με το σήμα των χεριών

 Αν δώσετε την προφορική εντολή που ακολουθείται πριν από το σήμα με το χέρι, το σκυλί σας θα κάνει περισσότερο χρόνο να μάθει  τι  θέλετε να κάνει.

Πηγή  e-dog.gr