Πότε σας εκπαιδεύει ο σκύλος σας

Φροντίδα

Πότε σας εκπαιδεύει ο σκύλος σας

Οι άνθρωποι εκπαιδεύουν το σκύλο τους επειδή θέλουν να τους μάθουν καλύτερη συμπεριφορά, υπακοή και, σε όσους αρέσουν, μερικά κόλπα. Τι γίνεται όμως όταν τα σκυλιά παίρνουν ηγετικό ρόλο στη σχέση με μας και μας κάνουν ό,τι θέλουν; Δείτε μερικές περιπτώσεις στις οποίες έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι και ο σκύλος μας έχει εκπαιδεύσει να υπακούμε στις επιθυμίες και τις εντολές του:

  • Κάθε φορά που τρώει ο άνθρωπος και γαβγίζει ο σκύλος ώστε να του δώσουμε να φάει. Είναι οι φορές που το λυπόμαστε, ή δεν μπορούμε να ακούμε το γάβγισμα, ή δεν ξέρουμε πώς αλλιώς να τον κάνουμε να σταματήσει. 
  • Κάθε φορά που τραβάει στη βόλτα ή κοκκαλώνει όταν πηγαίνει κάπου που δεν θέλει ή δεν θέλει να φύγει από τη βόλτα. Εμείς τραβάμε το λουρί, παίρνουμε το σκύλο αγκαλιά, επιστρέφουμε στο πάρκο, ή σκουντουφλάμε πάνω στο σκυλί και το λουρί. 
  • Γαβγίζει κάθε φορά που δεν τον αφήνετε να ανέβει στον καναπέ, για να βγει από το κλουβί εκπαίδευσης, δείχνετε οικειότητα σε άλλον άνθρωπο ή άλλο ζώο, ή όταν του παίρνετε από το στόμα κάτι που του αρέσει, παρόλο που δεν ανήκει στα παιχνίδια του, όπως πχ τα  παπούτσια σας. 

Όλα τα σκυλιά, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το μέγεθος, προσπαθούν να κερδίσουν όσο περισσότερο χώρο και δικαιώματα μπορούν. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε τι επιτρέπετε στο σκύλο σας και τι όχι. Έτσι, θα ξέρετε και πώς να βάζετε τα όρια και πώς να συμπεριφέρεστε όταν αυτά ξεπερνιούνται. 

Αξιολογήστε τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του σκύλου σας και βρείτε τον τρόπο που θα τον επιβραβεύσετε, θα τον τιμωρήσετε, θα τον διορθώσετε. 

Μην ξεχνάτε πως η θετική εκπαίδευση, είναι μια ευχάριστη διαδικασία για το κατοικίδιό σας που το διατηρεί χαρούμενο και ταυτόχρονα το μαθαίνει καλύτερη συμπεριφορά και υπακοή. 

Πηγή Treat2treat.com