ΕΛΕΘΙΠ (Ελληνική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας)

Άνθρωπος και ζώα

ΕΛΕΘΙΠ (Ελληνική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας)

Η Ελληνική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας (ΕΛ.Ε.Θ.ΙΠ.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας με σκοπό την παροχή υπηρεσιών Ιπποθεραπείας, Εκπαιδευτικής θεραπευτικής Ιππασίας καθώς και Αθλητικής Ιππασίας σε παιδιά και ενήλικες με ιδιαιτερότητες. Συνεργάζεται τα τελευταία εννέα χρόνια με τρεις ιππικούς ομίλους στην περιοχή της Αττικής (Μαρούσι, Κορωπί, Μαραθώνας).

Η ΕΛΕΘΙΠ διαθέτει πλήρως καταρτισμένους ειδικούς, όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγο, εκπαιδευτές αθλητικής ιππασίας και ειδικούς παιδαγωγούς. Τα άλογα που παίρνουν μέρος στα προγράμματα είναι εκπαιδευμένα και φιλικά.

 Η συμβολή του αλόγου ως θεραπευτικό μέσο έχει στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων από το παιδί, οι οποίες στη συνέχεια εξελίσσονται σε δεξιότητες, διευκολύνοντας την καθημερινότητά του και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του. Η θεραπευτική ιππασία μπορεί να βοηθήσει άτομα με ΔΕΠΥ, κινητική ανωριμότητα, αυτισμό, νοητική υστέρηση, εγκεφαλική παράλυση, άλλες διαταραχές της ανάπτυξης (σύνδρομα) κ.ά..

Απλά και συνοπτικά, θα λέγαμε πως η συγκεκριμένη παρέμβαση εμπλέκει το άλογο και τη ζωή του στη θεραπεία με τρόπο μοναδικό, δίχως το παιδί να αντιλαμβάνεται πόσο το επηρεάζει. Τα διάφορα μέσα παρέμβασης που χρησιμοποιούμε σε άλλες παρεμβάσεις – όπως μπάλες, ρολά, κούνιες, βούρτσες, παζλ, βιβλία, κτλ. - έχουν δώσει τη θέση τους στο κινούμενο και φιλικό αυτό ζώο. Η θεραπευτική ιππασία με τις διάφορες μορφές της έρχεται να δώσει μία άλλη "οδό" ειδικής μάθησης, αποκατάστασης και καλύτερης δυνατής διαχείρισης του δυναμικού των παιδιών.

Το άλογο μεταδίδει 110 κινήσεις ανά λεπτό στο σώμα του αναβάτη του ενώ ταυτόχρονα γίνεται συνθεραπευτής στο έργο των ειδικών. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αφορούν τη βελτίωση ελέγχου κεφαλής και κορμού, την ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου, την οριοθέτηση και την αύξηση της συγκέντρωσης, τη βελτίωση του συντονισμού, την ενθάρρυνση του λόγου και της επικοινωνίας καθώς και την κοινωνικοποίηση.
Υπηρεσίες
Ιπποθεραπεία

Ειδική εκπαίδευση

Αθλητισμός

Ιππικοί αγώνες για άτομα με αναπηρία

Έρευνα

Μεταπτυχιακή εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας σε συνεργασία με το Pensylvania Council on Therapeutic Horsemanship

Επισκέψεις σε σχολεία και άλλους φορείς

Οργάνωση εκδηλώσεων

Οι υπηρεσίες του ΕΛΕΘΙΠ απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω καθώς και σε ενήλικες. Οι εκπαιδευτές είναι εξειδικευμένοι στο έργο τους και τα άλογα εκπαιδευμένα. Οι συνεδρίες είναι ατομικές και ομαδικές. 
Συνεργαζόμενοι φορείς με την Ελληνική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας:

Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας (ΕΟΙ)

Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιππασίας (FEI)

Special Olympics Hellas

Διεθνής Ομοσπονδία Θεραπευτικής Ιππασίας (HETI)

Pennsylvania Council on Therapeutic Horsemanship (PACTH)

πηγή elethip.gr