6+1 λόγοι για να υιοθετήσετε έναν ενήλικα σκύλο

Φροντίδα

6+1 λόγοι για να υιοθετήσετε έναν ενήλικα σκύλο

Πολλές οικογένειες που θέλουν να υιοθετήσουν κατοικίδιο σκύλο απορρίπτουν την ιδέα να επιλέξουν ένα ενήλικο ζώο, με αποτέλεσμα πολλά ενήλικα σκυλιά, απόλυτα υγιή και εξίσου παιχνιδιάρικα, να μένουν κυριολεκτικά στα αζήτητα…
Στην πραγματικότητα όμως, η υιοθεσία ενός ενήλικα σκύλου κρύβει πολλά πλεονεκτήματα

 1.  Ό,τι βλέπεις παίρνεις!

Δεν σας αρέσουν οι… εκπλήξεις; Επιλέξτε έναν ενήλικα σκύλο! Θα ξέρετε από την αρχή το ακριβές του μέγεθος, αν και πόσο μαδάει η τρίχα του, τον ξεχωριστό του χαρακτήρα και τις όποιες κακές του συνήθειες! Ο ενήλικας σκύλος, όπως και ένας ενήλικας άνθρωπος, έχει ήδη διαμορφώσει το χαρακτήρα του, ενώ ένα κουτάβι (ο σκύλος θεωρείται κουτάβι μέχρι και ενάμιση έτους) βρίσκεται στη διαδικασία αυτή, η οποία συνίσταται απαραίτητα από συγκεκριμένες συμπεριφορές και συνήθειες, οι οποίες δεν είναι πάντοτε τόσο διασκεδαστικές. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε πιο εύστοχα το ιδανικό κατοικίδιο για εσάς, που επιβάλλεται να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας και να είναι κατάλληλο για το χώρο και το χρόνο που διαθέτετε. Έτσι, θα συνδεθείτε μαζί του περισσότερο!

2.  Ναι! Νέα κόλπα σε γέρο σκύλο!

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η εκπαίδευση ενός ενήλικα σκύλου είναι ευκολότερη, καθώς είναι πιο ήρεμος και πιο ώριμος από ένα κουτάβι. Μένει συγκεντρωμένος για περισσότερη ώρα, παρατηρώντας κάθε κίνηση ή ήχο. Ειδικότερα, όταν πρόκειται για διασώσεις ζώων από κακές συνθήκες διαβίωσης το αίσθημα ευγνωμοσύνης τους είναι πολύ υψηλό και έτσι προσπαθούν συνέχεια να ευχαριστήσουν το αφεντικό τους, μαθαίνοντας γρηγορότερα!

3.  Όχι άλλα δόντια!

Οι ενήλικες σκύλοι έχουν ήδη αλλάξει τα βρεφικά τους δόντια, οπότε δεν έχουν αυξημένη ανάγκη να μασήσουν ό,τι βρουν στο διάβα τους και κυρίως ό,τι μυρίζει εντονότερα σαν εσάς: τα αγαπημένα σας παπούτσια, τα έπιπλά σας ή ακόμη και τα γυαλιά σας! Αυτό συνεπάγεται φυσικά λιγότερες ζημιές στο σπίτι, λιγότερη εκπαίδευση και λιγότερα προβλήματα ανάμεσα στην οικογένεια!

4.   Λιγότερα «τσίσα» να καθαρίσετε!

Ακόμα και αν ήταν σε όλη τους τη ζωή αδέσποτα και δεν έχουν ζήσει ποτέ σε σπίτι, δηλαδή σε κλειστό χώρο, είναι ευκολότερο να μάθουν τι επιτρέπεται και τι όχι. Είναι πιο εύκολο να μάθουν, αλλά και στην πράξη να τα «κρατάνε» μέχρι να επιστρέψετε, για να τα πάτε βόλτα για την ανάγκη τους. Δεν θα ανησυχείτε τόσο πολύ για καθημερινό καθάρισμα με την επιστροφή σας στο σπίτι.

5.  Λιγότερα έξοδα

Ένας ενήλικας σκύλος έχει λιγότερα έξοδα από ένα κουτάβι, καθώς χρειάζεται λιγότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο (κάθε κουτάβι πρέπει να συμπληρώσει μια σειρά από επισκέψεων/εμβολίων τους πρώτους μήνες της ζωής του) και λιγότερα παιχνίδια, εφόσον δεν έχει την τάση να βάζει στο μάτι τα δικά σας αντικείμενα για μάσημα. Επίσης, θα χρειάζεστε μόνο ένα κολάρο και ένα λουρί, αφού το κατοικίδιό σας δεν θα μεγαλώσει άλλο.

6.  Κοινωνικοποίηση; Έχει ήδη γίνει!

Ένας ενήλικας σκύλος έχει ήδη κοινωνικοποιηθεί με άλλους σκύλους και ανθρώπους και συχνά και με γάτες – ή όχι (πληροφορία επίσης χρήσιμη, αν τον θέλετε να συνυπάρξει με γάτες – δεν θα πειραματιστείτε, θα ξέρετε ήδη!). Δεν θα έχετε λοιπόν έντονη την έγνοια να τον κοινωνικοποιήσετε ή να θέσετε τα σωστά όρια. Οι περισσότεροι ενήλικες σκύλοι γνωρίζουν ήδη μέχρι πού φτάνουν τα όρια  και δεν θα χρειάζεστε περαιτέρω χρόνο, για να του τα μάθετε εσείς.

7.  Σώστε μια ζωή!

Οι ενήλικες σκύλοι και ακόμη περισσότερο οι υπερήλικες είναι οι τελευταίοι που υιοθετούνται από ένα σύνδεσμο ή καταφύγιο και οι πρώτοι που υποβάλλονται σε ευθανασία σε καταφύγια και δημοτικά κλουβιά που ακολουθούν αυτή την πολιτική. Οι άνθρωποι επικεντρώνονται συχνά στο πόσο χαριτωμένα είναι τα κουτάβια (ναι, είναι, δεν λέμε το αντίθετο αλλά…) και δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι ένας ενήλικας σκύλος έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη, επείγεται πραγματικά να βρει ένα σπίτι! Οι ενήλικες σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι, λόγω συμπλήρωσης της εφηβείας τους, λόγω της ωριμότητάς τους και των καταχωρισμένων βιωμάτων τους, δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι κυριολεκτικά τους σώσατε και θα σας είναι για πάντα ευγνώμονες! Δεν τίθεται η παραμικρή αμφιβολία  ότι θα έχετε έναν πιστό και ξεχωριστό σύντροφο για πάντα. Κάντε την «υπέρβαση», που κάθε άλλο τέτοια είναι, αν αγαπάτε τα σκυλιά και ήρθε η ώρα να αποκτήσετε το δικό σας, βρείτε το κάνοντας τη μεγαλύτερη πράξη αγάπης!

© Protecting Animals Without Shelter (P.A.W.S.), 2014