Τα πλέον απαραίτητα συστατικά της διατροφής ενός μεγάλου, σε ηλικία, σκύλου

Φροντίδα

Τα πλέον απαραίτητα συστατικά της διατροφής ενός μεγάλου, σε ηλικία, σκύλου

Αν ρωτήσετε τους κτηνίατρους για τις διατροφικές ανάγκες ενός σκύλου ο οποίος βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία, η πιο πιθανή απάντηση που θα λάβεται είναι "εξαρτάται" ! Μη νομίζετε πως ο γιατρός δεν θέλει να σας βοηθήσει. Απλώς, η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν τόσες πολλές ράτσες και μεγέθη σκύλων και με διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει μια απάντηση που να αφορά τον κάθε σκύλο που υπάρχει σ' αυτό τον κόσμο!

Ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, οι διατροφικές ανάγκες ενός σκύλου μεταβάλλονται ανάλογα με τη ράτσα και το μέγεθός του. "Η ηλικία στην οποία ο κάθε σκύλος θεωρείται 'ηλικωμένος' διαφέρει από ράτσα σε ράτσα. Οι πιο μικρές ράτσες θεωρούμε πως γηράσκουν στα 10-12 χρόνια ενώ οι μεγαλύτερες στα 5-6 χρόνια' αναφέρει η Deena Krestel - Rickert, σύμβουλος σε θέματα διατροφής κατοικιδίων. "Κατά μέσο όρο, όμως, οι περισσότεροι κτηνίατροι θεωρούν έναν σκύλο 7-8 ετών ήδη προχωρημένης ηλικίας."

Ανεξάρτητα από το αν ο σκύλος σας είναι ένα τσιουάουα 10 ετών ή ένας μεγάλος Δανός, είναι γεγονός πως οι μεγαλύτεροι ηλικιακά σκύλοι παρουσιάζουν μεταβολές στις διατροφικές τους ανάγκες. Όπως οι σχετικά μεγαλύτεροι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι σε προχωρημένη ηλικία ασκούνται λιγότερο και κατά συνέπεια χρειάζονται λιγότερες θερμίδες. "Γενικά, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά σκύλοι χρειάζονται μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα με λίγες θερμίδες αλλα με περιεκτικότητα σε προτεϊνες, λίπη και περισσότερες φυτικές ίνες" αναφέρει η κ. Rickert. "Κάποιοι σκύλοι μπορούν να έχουν φυσιολογικό διαιτολόγιο αλλά μικρότερες ποσότητες στα γεύματά τους."

Πέρα από αυτή τη γενική παρατήρηση, υπάρχουν κάποια στοιχεία που συνηθίζονται στους γηραιότερους σκύλους και τα οποία καθιστούν αναγκαίες κάποιες διαιτητικές "παρεμβάσεις". Για παράδειγμα, το αυξημένο επίπεδο αντιοξειδοτικών μπορεί να αποτελέσει "ασπίδα" στην καταπολέμηση της άνοιας τους σκύλους. Ακόμη, η αύξηση των λιπαρών οξέων και της γλυκοζαμίνης μπορεί να ανακουφίσει τον σκύλο μας από τυχόν πόνους στις αρθρώσεις.

Ο κτηνίατρος Δρ. Jules Benson αναφέρει επίσης πως σκύλοι με ασθένειες στο συκώτι, στα νεφρά ή στην καρδιά μπορούν να ανακουφιστούν ως ένα βαθμό με τον περιορισμό κατανάλωσης φωσφόρου, προτεϊνών και νατρίου. Η κ. Rickert τονίζει πως ένας ηλικιωμένος σκύλος με προβλήματα στα νεφρά του μπορεί να επωφεληθεί από μια δίατα χαμηλών προτεϊνών, μια που έτσι περιορίζεται η ένταση στα νεφρά του ζώου. Παράλληλα, κάποιοι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι επιρρεπείς στη δυσκοιλιότητα, γιαυτό και κρίνεται σκόπιμη σ' αυτές τις περιπτώσεις μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Πιο περίπλοκο είναι το θέμα του ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγονται για έναν ηλικιωμένο σκύλο. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται και πάλι από την κατάσταση της υγείας του. Υπάρχει όμως μια συμβουλή η οποία βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα σκυλιά, νεαρότερα και μη. "Τα μόνα συστατικά τα οποία μπορούμε και πρέπει να αποφεύγουμε είναι αυτά που είναι τοξικά για έναν σκύλο. Για παράδειγμα : σταφύλια, σταφίδες και σοκολάτα." αναφέρει ο Δρ. Benson.

Άλλοι ειδικοί στη διατροφή γηραιότερων σκύλων "προχωρούν" και λίγο περισσότερο, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Η συγγραφέας ενός σχετικού βιβλίου, κ. Susan Thixton, αναφέρει πως οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων πρέπει να προσέχουν τα διάφορα ζωικά υποπροϊόντα. "Τα υποπροϊόντα αποτελούν προϊόντα σφαγιασμού κάποιου ζώου τα οποία δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Τέτοια παραδείγματα είναι π.χ. τα φτερά, η γούνα, τα έντερα και ανθυγιεινά ή άρρωστα εσωτερικά όργανα ενός ζώου.". Αυτό δε σημαίνει πως μια εταιρεία παραγωγής ζωωτροφών κάνει κάτι παράνομο - απλά, δε θα θέλατε προφανώς ο σκύλος σας να καταναλώσει τέτοιες τροφές!

Πηγή : Animal Planet