Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας!

Επικαιρότητα

Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας!

Η συμβολή των ζώων στην εκπαιδευτική ανάπτυξη του παιδιού, στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών αλλά και στον ρόλο που παίζουν τα ζώα συντροφιάς στη ζωή μας θα είναι κάποιοι από τους τους τομείς που θα αναδειχτούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2014 στην Πλάκα (Βρυσακίου 17).

Στο 8ο ART4MORE '14 η είσοδος για κοινό είναι ελεύθερη. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας διοργανώνεται από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων – ΕΔΡΑ και μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας είναι το www.zoosos.gr.

Σύμφωνα με την ΕΔΡΑ «στη 8η φετινή διοργάνωση με θέμα τη θεραπευτική συμβολή των ζώων στη ψυχική υγεία γιορτάζουμε την ικανότητα του ζώου συντροφιάς να λειτουργεί θετικά στη γνωστική μας ολοκλήρωση. Την ικανότητα του να μας βοηθά στην αύξηση της κοινωνικότητας μας. Το πόσο η παρουσία του συμβάλλει στη συναισθηματική μας εξέλιξη και την συνειδητοποίηση του κύκλου της ζωής, όσο λίγες άλλες σχέσεις…».

Πηγή: Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας! | www.zoosos.gr

Έκθεση: Οι ουρές της Θεραπείας (Tails of Therapy)

Στο 8ο ART4MORE '14 μια έκθεση αντί για πίνακες θα φιλοξενεί ιστορίες (Tails of Therapy). Πρόκειται για έναν ξεχωριστό τρόπο παρουσίασης και μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με περιπτώσεις (case studies) όπου ζώα συνέβαλαν στη θεραπευτική διαδικασία ατόμων με θέματα ψυχικής υγείας. Εκεί θα μπορέσετε να διαβάσετε και να δείτε κείμενα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό που φωτίζουν καινοτόμα προγράμματα, και πρακτικές από όλο τον κόσμο.

Αφήγηση: Πένυ Δεληγιάννη, σοπράνο παιδαγωγός. Γλώσσα Αφήγησης: Ελληνικά. Συμμετέχουν με ιστορίες: Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος, Ινστιτούτο Ερευνών Anthrozoology Αγγλίας, ΙSAZ International Society.

Πηγή: Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας! | www.zoosos.gr

Συζητήσεις

Πρόκειται για ένα κεντρικό γεγονός δικτύωσης, όπου το κοινό θα γνωρίσει επιστήμονες του πεδίου της ψυχικής υγείας, οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της θεραπείας μέσω της συμβολής των ζώων (Animal Assisted Therapy), φορείς καινοτόμων πρακτικών, φιλοζωικές οργανώσεις, εκπαιδευτές, κ.ά.

Η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για νέες συνέργειες, ενσωμάτωση καλών πρακτικών από τους επιστήμονες της ψυχικής υγείας και ενημέρωση του κοινού (ψυχικά πασχόντων ή μη) για τις σχετικές υπηρεσίες.

Συμμετέχουν: SAPT Hellas, THERAPYDOGS, Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος, Σχολή Σκύλων Οδηγών Τυφλών ΛΑΡΑ, κ.ά.

Πηγή: Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας! | www.zoosos.gr

Τέχνη

Πραγματικά είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι καλλιτέχνες των οποίων το αγαπημένο τους ζώο έχει κεντρική θέση στο έργο τους. Την έκθεση συνοδεύουν τα φωτογραφικά πορτραίτα των καλλιτεχνών με τα ζώα τους. Μια καμπάνια έργων τέχνης αφιερωμένη στη ψυχική υγεία, όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες και ομάδες.

Συμμετέχουν: Σύλβια Αντουλινάκη, Γρηγορία Βρυττιά, Juliana Frug, Νίνα Κοταμανίδου, Αννα Λέκκα, Patrick Lienin, Suren Manvelyan, Shao Ming Pu, Αγγελος Μπαράι, Βασίλης Μπότουλας, Κώστας Παπαδημητρίου, Σταυρούλα Παπαδάκη, Παναγιώτα Στάϊκου, Ερη Σκυργιάννη, Κέλλυ Xόζου, Χριστίνα Χρηστίδου, Elke Vogelsang.

Καμπάνια

Πρόκειται για μια online έκθεση που έχει την θέση της στο διαδίκτυο εξελίσσεται από το κοινό που πιστεύει στη θεραπευτική «δύναμη – σχέση» ανθρώπου - ζώου και την μοιράζεται μαζί μας μ’ ένα φωτογραφικό πορτραίτο στη σελίδα μας στο facebook  8o Art4More ‘14. Μάζεψε τα περισσότερα Like και κέρδισε δώρα από το φιλοζωικό pet shop “Pet Side” (Κοιν.Σ.Επ.).

Προβολές

- Η συμβολή των ζώων στην εκπαιδευτική ανάπτυξη παιδιού. Πιλοτική χρήση ζώου σε σχολεία (Animal Assisted Learning).
- Ο ρόλος ενός ζώου συντροφιάς στο διάβασμα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, διάσπαση προσοχής).
- Κακοποιημένο παιδί – κακοποιημένο ζώο. Πρόληψη γονικής και παιδικής βίας.
- Το ζώο ως γέφυρα κοινωνικοποίησης σε άτομα με αυτισμό.
- Η συμβολή των ζώων στις θεραπευτικές συνεδρίες.
- Οι άστεγοι και τα ζώα τους.
- Παραβατική συμπεριφορά: προτεινόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλων με νέους αναμορφωτηρίου.
Γλώσσα Προβολών: Αγγλικά

Θα απαντηθούν ερωτήσεις όπως:
• Επιθυμώ να γίνω εθελοντής. Μπορεί να γίνει ο σκύλος μου σκύλος θεραπείας;
• Είμαι ψυχολόγος / θεραπευτής. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τα ζώα συντροφιάς στις συνεδρίες μου;
• Είμαι ψυχικά πάσχων. Πού μπορώ να απευθυνθώ για μια θεραπευτική επαφή με ζώα συντροφιάς;
• Είμαι οργανισμός που διαθέτει αδέσποτα ζώα, μπορώ να συνεισφέρω;
Εργαστήρια

Πηγή: Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας! | www.zoosos.gr

Παζλ

Φτιάξε το δικό σου παζλ με τα δικά σου γεωμετρικά σχήματα τανγκραμ. Σχημάτισε μορφές ζώων σε άπειρους συνδυασμούς, τοποθετώντας σε διάφορες θέσεις τα επιμέρους επίπεδα κομμάτια.
Από την Υμάι Ζωή – Γετμίρα, aνθρωπολόγο. (Σάββατο 18/10: 15.00-16.00 και Κυριακή 19/10: 14.00-16.00)

Χαρτοδιπλωτική (Origami Pets)

Τσαλάκωσε και δημιούργησε το δικό σου ζώο με την ιαπωνική μέθοδο χαρτοδιπλωτικής. Σε ένα τετράγωνο φύλλο χαρτί δημιούργησε τρισδιάστατες μορφές ζώων, έπειτα από συγκεκριμένες «τσαλακώσεις» του τετράγωνου σχήματος. Έπειτα με την χρήση των χρωμάτων, τελειοποίησε τα με τη φαντασία σου!
Από την Υμάι Ευαγγελία – Γιασμίνα, παιδαγωγό. (Σάββατο 18/10: 15.00-16.00 - Κυριακή 19/10: 14.00-16.00)

«Οικολογικά» κατοικίδια (ECO-PETS)

Κόψε - κόλλησε και φτιάξε το δικό σου ζώο με την χρήση διαφόρων ανακυκλώσιμων υλικών και μη.
Από την Αθανασία Οικονόμου, ανθρωπολόγο. (Σάββατο 18/10: 15.00-16.00 - Κυριακή 19/10: 14.00-16.00)

Πηγή: Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας! | www.zoosos.gr

Δαχτυλομαριονέτες

Ζωάκια δαχτυλο-μαριονέτες για τα παιδικά συναισθήματα. Αν θέλεις να κατασκευάσεις το δικό σου φίλο/φίλη ζωάκι πάρε μέρος σ’ αυτό το εργαστήρι!
Από τη Χρυσούλα Καρεμφυλάκη, εικαστική θεραπεύτρια. (Κυριακή 19/10: 16.00-17.00).

Τα ζώα λένε ιστορίες

Μια φορά και έναν καιρό ήταν… Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι γεμάτο ιστορίες με ζώα ως βοηθούς, οδηγούς, συνοδοιπόρους. Ποιο είναι το πιο έξυπνο, το πιο όμορφο, το πιο δυνατό πλάσμα του Ζωικού Βασιλείου; Τι μας μαθαίνει ο μυστικός κόσμος των ζώων για τον κόσμο των ανθρώπων; Τις απαντήσεις κουβαλούν οι ιστορίες…
Αφήγηση: Κατερίνα Νάκου, παιδαγωγός. (Σάββατο 18/10: 16.00-17.00).

Ινδιάνικο Εργαστήρι

Διδασκαλία και θεραπεία από τα ζώα μέσα από την ινδιάνικη σοφία. «Κύλησε μια Μικρή Λευκή Πέτρα κι έφερε θύμισες από τα χρόνια εκείνα που οι Άνθρωποι μιλούσαν με τα Ζώα κι αυτό μετά ξεχάστηκε , όπως τόσα άλλα πράγματα σχετικά με την Φύση!…» Μια παιδική δράση για τους ινδιάνους. Συμπεριλαμβάνεται και ζωγραφική προσώπου.  
Από την Αλεξάνδρα Μηλιοπούλου - Μικρό Μαύρο Φτερό. (Σάββατο 18/10: 17.00-19.00 - Κυριακή 19/10: 17.00-19.00).

Πηγή: Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας! | www.zoosos.gr

Ώρα Θεραπείας (Therapy Hour)

Δημιουργικό πρόγραμμα για λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε συνδυασμό με ζώα θεραπείας από τον φορέα SAPT Hellas. Συμμετέχουν οικοτροφεία, κέντρα ημέρας και εκπρόσωποι φορέων με δήλωση συμμετοχής.
Σάββατο 18/10: 14.00-15.00

Σεμινάριο Γιόγκα

Δίωρο σεμινάριο yoga με θέμα: η παρατήρηση των ζώων από τους αρχαίους Γιόγκι και η επιρροή τους στην διαδικασία του ελέγχου της αναπνοής (Πραναγιάμα) και όλων των Γιογκασάνων.
1.Πραναγιάμα (Έλεγχος αναπνοής). Η σπουδαιότητα της αργής αναπνοής σε σχέση με την αύξηση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου.
2.Γιογκασάνες (Ήπιες ασκήσεις βασισμένες σε στάσεις ζώων).
3.Διαλογισμός (Ευαισθητοποίηση σε ότι αφορά τη δεινή θέση των ζώων κι άλλων όντων).
4.Συζήτηση (Η θεραπευτική σχέση ανθρώπου και ζώου μέσα από προσωπικές εμπειρίες).
Με την Ανδριάνα Σαπρίκη. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο arts.edra@gmail.com.
(Σάββατο 18/10: 17.00-19.00 - Κυριακή 19/10: 17.00-19.00).

Πηγή: Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας! | www.zoosos.gr

Βόλτα με τα σκυλιά μας (Dog Walk)

Βόλτα ευαισθητοποίησης και πορεία για την ψυχική υγεία με ή χωρίς τους τετράποδους φίλους μας. Η διαδρομή που αποτυπώνεται σε χάρτη είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία.
Οδηγός: Λάϊλα Τυροπούλου
Κυριακή 19/10: 13.00-14.00

Πάρτυ

Τι γίνεται όταν μια νεαρή σοπράνο αποφασίσει να αφήσει για λίγο την όπερα και να διαχύσει  νότες με ποιο τζαζ διάθεση;  Και πριν απαντήσετε στον γρίφο να σας δώσουμε μια ακόμη παράμετρο… Και ποια είναι αυτή; Ότι ακόλουθοι της είναι οι ίδιοι της οι μαθητές οι οποίοι δίνουν άλλο χρώμα και ύφος στις μουσικές γνώσεις τους. Η απάντηση δεν έρχεται από την κάτω Σικελία (που θα μπορούσε) αφού πρόκειται για την μπάντα Anna Capone Papas and the Mafia.

Πηγή: Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας! | www.zoosos.gr

Η νεαρή σοπράνο και η μπάντα της αφήνουν για λίγο τα πεντάγραμμα και ντύνουν τις νύχτες μας με ατμοσφαιρική διάθεση προσδίδοντας υφή στα βράδια μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αστυνομικό ρεπορτάζ που προέρχονται από τους κύκλους της μαφίας  η μπάντα Anna Capone Papas and the Mafia παίζει: swing , bossa nova, jazz-soul, latin jazz, bolero ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.

Mάλιστα η πρώτη της εμφάνιση θα είναι σε λίγες βραδιές και συγκεκριμένα τις 18 Οκτώβρη στο Βρυσάκι στο πλαίσιο του φεστιβάλ Art4More αφιερωμένο για την ψυχική υγεία.

Το προφίλ της μπάντας

Φωνή: Αnna Capone Papas / saxophone: Kostas / piano: Kimon Limenidis /drums: Panayiotis Vlahos / Οι  μαθητές  της Anna Capone Papas,  Rafaela Joi και Nikos Kalantzis.

Πηγή: Τα ζώα πρωταγωνιστές στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας! | www.zoosos.gr