Πρόγραμμα Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου

Άνθρωπος και ζώα

Πρόγραμμα Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου

Πάνω από 750 μαθητές στην Πάρο και στην Αντίπαρο παρακολούθησαν το πρόγραμμα ενημέρωσης «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» που έγινε στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» την εβδομάδα 6-10 Οκτωβρίου 2014.

Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης έγινε για δεύτερη φορά στην Πάρο και πρώτη φορά στην Αντίπαρο. Είχε ήδη πραγματοποιηθεί το 2013 σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Πάρου και αυτή τη φορά είχαν σειρά τα «μεγάλα παιδιά» και η γειτονική μας Αντίπαρος.
Με την υπεύθυνη του προγράμματος Μελίτα Λαζαράτου, ειδικό συμπεριφοράς ζώων με πολυετή εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, επισκεφθήκαμε τα Γυμνάσια Παροικιάς, Νάουσας και Αρχιλόχου, το ΕΠΑΛ Πάρου και το Γυμνάσιο και Δημοτικό Σχολείο Αντιπάρου

Σε κάθε τάξη σε κάθε σχολείο οι εμπειρίες, η αντιμετώπιση, οι προβληματισμοί και οι γνώμες ήταν διαφορετικές.
Ο στόχος ένας : πως θα μάθουμε να συμβιώνουμε με ΟΛΑ τα ζώα γύρω μας με σεβασμο της ύπαρξης, της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων τους.
Ο στόχος φυσικά δεν επιτυγχάνεται μέσα σε μια διδακτική ώρα. Ηταν η αφορμή για διάλογο, το ερέθισμα για όσους θέλουν να προβληματιστούν ώστε να καταρριφθούν οι μύθοι, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που περνάνε από γενιά σε γενιά για τα ζώα.
Η προσέγγιση στους μεγάλους μαθητές ήταν φιλοσοφική και βιολογική.
Τέθηκαν ερωτήματα που άλλοτε είχαν σαφείς απαντήσεις άλλοτε όχι.
-Είμαστε όλοι ζώα? Σε τι διαφέρουμε – σε τι μοιάζουμε;
Ζώα συντροφιάς, παραγωγικά, πειραματόζωα, ζωολογικοί κήποι, τουρισμός και κακοποίηση ζώων, «παστούρωμα», φιλοζωικές οργανώσεις και ο ρόλος τους ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τάξη.
Το πρόγραμμα « Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» είναι μια πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

* Οι « Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν σ αυτήν την προσπάθεια: studio Dimitris στη Νάουσα, γραφείο ταξιδίων Ν.Σαντοριναίος στην Παροικιά, Φυσικοθεραπευτήριο Ελίνα Δενδρινού στη Μάρπησσα, βιολογικό παντοπωλειο Bio Shop Παροικιά και τη Μ.Σ. Δυστυχώς δεν είχαμε τη στήριξη των ναυτιλιακών εταιρειών ΑNEK Lines και BLUE STAR Ferries οι οποίες αρνήθηκαν τη χορηγία των εισιτηρίων της υπεύθυνης του προγράμματος από τα Χανιά- Πειραιά- Πάρο και επιστροφή.

Πηγή sumvionometazoa.wordpress.com