Δήμος Βόλου, Αρμόδια Υπουργεία: Προστατέψτε τα αδέσποτα του Βόλου

Επικαιρότητα

Δήμος Βόλου, Αρμόδια Υπουργεία: Προστατέψτε τα αδέσποτα του Βόλου

                                                            

https://secure.avaaz.org/el/petition/Dimos_Voloy_Armodia_Ypoyrgeia_Prostatepste_ta_adespota_toy_Voloy/?nUqOLab

Γιατί είναι σημαντικό;

Στις 19/10/2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη περισυλλογή αδέσποτων ζώων στο Δήμο Βόλου με την παρουσία του Δημάρχου. Ο Νόμος 4039/2012 στο άρθρο 9 προβλέπει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να πραγματοποιείται η περισυλλογή αδέσποτων ζώων, επισημαίνοντας την ύπαρξη ατόμων κατάλληλα εκπαιδευμένων και έμπειρων στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα ζώα που περισυλλέγονται οδηγούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους (καταφύγια, δημοτικά κτηνιατρεία) όπου τους παρέχεται στέγη, τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη, στειρώνονται, εμβολιάζονται και προωθούνται σε υιοθεσία ή επανατοποθετούνται στο οικείο τους περιβάλλον. Συνεπώς, η φιλοξενία τους είναι προσωρινή.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν και σχετική καταγγελία στον Εισαγγελέα Βόλου, κατά την περισυλλογή δεν τηρήθηκαν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις και δεν υπάρχει κατάλληλο καταφύγιο για να υποδεχτεί τα αδέσποτα ζώα σύμφωνα με υπάρχον φωτογραφικό υλικό. Επίσης, δεν διαφαίνεται πουθενά η προσωρινότητα της φιλοξενίας αφού η δημοτική αρχή δήλωσε στις 19/10/2014 σύμφωνα με τους παρευρισκομένους ότι πρόθεσή της είναι τα αδέσποτα να παραμείνουν συνεχώς έγκλειστα, κάτι που έχει γίνει ξεκάθαρο και από δηλώσεις της σε ΜΜΕ. Τέλος, η δημοτική αρχή έχει ήδη αρνηθεί οποιαδήποτε συνεργασία με εθελοντές ή φιλοζωικά σωματεία.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε νοήμων πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ότι σκοπός της δημοτικής αρχής δεν είναι η περίθαλψη των ζώων αλλά το ‘μάντρωμά’ τους, η μαζική τους εκκαθάριση. Τα ζώα συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε εγκλεισμό. Εκεί που άλλοι δήμοι φτιάχνουν ποτίστρες και ταϊστρες για τα ζώα, ο Δήμος Βόλου φτιάχνει φυλακές. Ως πολίτες με επίγνωση της νομοθεσίας αλλά και ως άνθρωποι με συνείδηση και παιδεία καταγγέλουμε ως παράνομες και απαράδεκτες αυτές τις τακτικές και ζητάμε:
• την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων Εισαγγελίας, Αστυνόμευσης και Υπουργείων
• τον τερματισμό της διαδικασίας περισυλλογής υπό αυτές τις συνθήκες
• την επανατοποθέτηση των ζώων που περισυλλέχθησαν στο οικείο τους περιβάλλον

• τη δημιουργία κατάλληλου καταφυγίου
• τη συνεργασία του Δήμου με εθελοντές για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και την προώθηση υιοθεσιών

(photo: www.zoosos.gr)